BLOOMBERG

A cím nem vicclapból, hanem az amerikai Bloomberg hírügynökségtől való.

Fotó: yakub88/shutterstock.com

A szerkesztőség a cikkből két témát emel ki:

1. „Schwarzenberg kijelenti, hogy Orbán egy olyan nacionalista, akinek szüksége van ellenségekre”

2. „Orbán törvényhozása bezárással fenyegeti a Soros-alapítású egyetemet”

A cikk így kezdődik:

Kelet-Európának még mindig szüksége van olyan emberekre, mint George Soros, hogy meg lehessen akadályozni visszacsúszást a múlt tekintélyuralmiságába, jelentette ki Karel Schwarzenberg diplomata herceg, aki 30 éve ismeri a pénzügyi szakembert.

Ezután jön egy bekezdés, amelyben Schwarzenberg a magyar miniszterelnököt dádázza, amiért az Sorost bántja. A vádak oly unalmasak és ismertek, hogy attól megkíméljük olvasóinkat. De azt érdemes kiemelni, hogy ez a neokon kretén hazája külügyminisztereként és azóta is neokon hitének megfelelve rikácsolt állandóan. A maihoz hasonló hülyeségeket. A legelemibb tényeket sem ismerve.

Íme egy 2016. szeptember 3-i cikk kivonata a vezető osztrák lapból, a Die Presséből, az e cikk ismertetőjének akkori összefoglalása szerint (természetesen az eredeti linkje mellékelve, mert mi a ténybarátok vagyunk, ellentétben a Schwarzenbergekkel):

„Schwarzenberg: »Kurz sajnos beállt a populisták közé«„ címmel a lap összefoglalja Karel Schwarzenberg korábbi cseh külügyminiszternek (akinek nézetei – röviden összefoglalva – semmiben nem különböztek Paul Lendvaiétól) a lap számára mondottakat, mely szerint a Brexit katasztrófa és Merkel „a legjobb szociáldemokrata”. Schwarzenberger, miután magasztalta Bruno Kreiski hajdanvolt osztrák kancellárt (Lendvai barátját), értetlenségét fejezi ki, hogy Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter Budapestre utazott, ahol Orbán Viktorral vállalt szolidaritást. „Egy szociáldemokratánál azért ez mégiscsak figyelemre méltó”.

(Az interjúvoltat a szemébe „csillogó európainak” nevező Sebastian Swoboda nem javította ki Sch.-t, hogy Kurz nem szociáldemokrata, hanem néppárti.)

Vagyis annak, akinek Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt vezetését most átvevő külügyminiszter szociáldemokrata, Soros nyugodtan lehet a kelet-európai demokrácia reménysége még akkor is, ha Magyarország nem Kelet-Európában van, mint ezt e kisebbrendűségi érzéstől sújtott széllel bélelt állítja, hanem Közép-Európában.

De így talán nem véletlen és váratlan, hogy cikke egyik alfejezete ez: „Hitler, Sztálin”.

Hogy mi közük van ezeknek Orbánhoz Schwarzenberg lágyult agyában? Ez:

„…olyanok, akik túlélték Hitlert és Sztálint, nem lesznek megrémülve egy Orbántól vagy hasonló figuráktól”.

Mi meg Sorostól, akinek majdnem annyi pénze van, mint Hitlernek és Sztálinnak se volt a számláján.

Lovas István