Cseh egyetemi és kulturális intézetek képviselői Orbán Viktorhoz címzett nyílt levélben tiltakoztak a felsőoktatási törvény módosítása ellen – adta hírül tegnap az MTI.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A hírt átvette szinte minden magyarországi hírportál, de egyikük sem vette a fáradságot, hogy legalább az interneten utánaolvasson a csehországi híreknek. Mi megtettük, és közben igazi gyöngyszemre bukkantunk.

A nyílt levél aláírói – a prágai Károly Egyetem három karának képviselője, a Filmművészeti és Televíziós Akadémia dékánja, a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézete, a Václav Havel Könyvtár, a Cseh Tudományos Akadémia Filozófiai Intézete, valamint a Nemzetközi Kérdések Szövetsége Intézet igazgatói – felhívták a figyelmet, „a joggal való ilyen diszkriminatív visszaélés a nem demokratikus, autoriter rendszerek sajátja, amiről azt gondoltuk, hogy a múlt századi tapasztalatok után már nem tér vissza Európába”. Szerintük a magyar kormány eljárása „felsorakozott a török egyetemeken a közelmúltban végrehajtott politikai és nacionalista tisztogatások, valamint az orosz rezsim azon igyekezete mellé, hogy bezárja a szentpétervári Európai Egyetemet„. A levélben még azt írták, ha a Közép-európai Egyetemnek be kellene szüntetnie tevékenységét Magyarországon, a cseh tudományos élet képviselői készek hozzájárulni ahhoz, hogy működését valahol másutt folytathassa.

A lidovky.cz – a legrégebbi cseh napilap, a konzervatív Lidové Noviny című újság internetes portálja – egyik cikkében arra hívta fel a figyelmet: a cseh törvények alapján a CEU Csehországban nem is működhetne. Fenti cikk beszámol arról, hogy Andrej Babiš, cseh pénzügyminiszter Twitter-üzenetében felajánlotta, ha a CEU-nak be kell szüntetnie magyarországi működését, akkor az egyetemet Prágába kellene hívni. Az olomouci Palacký egyetem rektora pedig azt nyilatkozta, hogy a CEU-nak Olomoucban lehetne helyet biztosítani.

„A CEU Csehországba költöztetése nem lesz egyszerű” – írja a cikk szerzője. Ugyanis a közelmúltban elfogadott módosítás szerint a cseh Egyetemi Törvény 93.§-a kimondja, hogy külföldi egyetem csak akkor végezhet oktatást Csehországban, ha a származási országban is működtet hasonló intézményt. Ez nagyon hasonló a most elfogadott magyarországi szabályozással – jegyzi meg.

Tehát Csehországban, a cseh törvények alapján nem működhetne George Soros egyeteme – amely egyébként éppen Prágából költözött Budapestre a 90-es években. Mivel a cseh jogszabályra nehéz ráfogni, hogy a CEU ellehetetlenítése miatt jött létre, mégis lehet abban ráció, ha egy ország úgy dönt, valamilyen szinten korlátozza a külföldi egyetemek működését. Azért a „cseh tudományos élet képviselőitől” minimálisan elvárható, hogy legyenek tisztában saját hazájuk törvényeivel, mielőtt más államok jogalkotását kritizálják. Még a végén meglepetés éri őket, ha „szabad oktatást” követelő tüntetők jelennek meg a budapesti cseh nagykövetség előtt.

Lass Gábor