A francia külügyminisztérium dühösen reagált arra, hogy az olasz miniszterelnök-helyettes, Luigi Di Maio a sárgamellényesekkel találkozott – írja a Breitbart London. A tárca szerint ez „elfogadhatatlan provokáció”.

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) színeiben politizáló Di Maio kedden ült le a francia tüntetéssorozat vezetőjével, Christophe Chalençonnal és a mozgalom európai parlamenti képviselőjelöltjeivel. A miniszterelnök-helyettes Instagram-oldalán osztotta meg a találkozóról készült képet. „A változás szele átfújt az Alpokon” – írta a bejegyzésben.

A megbeszélésre azután került sor, hogy Di Maio személyes blogján már januárban biztatta a sárgamellényeseket:

Sárgamellényesek, maradjatok erősek! Franciaországban a politikusok süketelnek, nem hallják meg a polgárok akaratát, a népet kizárják a döntéshozatalból.

A francia külügyminisztérium szóvivője a találkozó másnapján ezt mondta:

Ez a fajta provokáció elfogadhatatlan szomszédos országok között, amelyek ráadásul uniós partnerek. Di Maio, aki kormányzati felelősséggel bír, nem áshatja alá a két ország közötti kapcsolatokat. Ez mind Franciaország, mind Olaszország érdekével ellentétes.

Franciaország és Olaszország között már egy ideje éleződik a viszony. A bevándorláspárti francia elnök, Emmanuel Macron egy júniusi beszédében úgy fogalmazott, „a populizmus és a bevándorlásellenesség leprajárványként terjed Európában”. Ezzel Olaszországra (és feltehetően Magyarországra) is utalt.