Die Presse

A vezető osztrák laptól természetesen a lehető legtávolabb áll, hogy rosszat akarjon George Sorosnak. Ma délutáni Soros-imádó cikkével sem ez volt a cél, de figyelmetlenségből ezt tette.

Hatalmas örömmel tudósított arról, amit a címében így fogalmazott meg: „Amikor ketten vitatkoznak: miként kap Bécs Soros-egyetemet”.

A lényeg: a Soros-féle CEU campust nyit Bécsben azok után, hogy a magyar kormány annyit vegzálta szegény egyetemet. Michael Ignatieff, a budapesti egyetem rektora már tavaly nyáron elmondta a Die Pressének, hogy Bécs a CEU potenciális székhelye lehet. Ez a B terv, az A terv pedig az, hogy Pesten marad a CEU. Most úgy néz ki, hogy a B terv első lépcsőjeként nyílik meg az ottani campus.

Ezután következik a cikk második bekezdésének első mondata, amely véletlenül elkottyantja, ami ellen a CEU kézzel-lábbal tiltakozott. Nevezetesen azt, hogy a budapesti CEU-t nem csak Soros alapította, de azt ma is pénzeli.

„A háttér: a magánegyetemnek, amely mögött az amerikai George Soros milliárdos által létrehozott alapítvány áll, Budapesten van a fő helyszíne és egy további helyszínnel rendelkezik New Yorkban.” Aminél egyértelműbben nehéz igazolni a „vádat”, mely szerint bizony-bizony, Soros ma is támogatja a CEU-t és az nem állna meg a maga lábán.

A cikk azután elmagyarázza, mivel Orbán Viktor nagyon hadilábon áll Sorossal, ezért a CEU további helyet keresett magának. Ignatieff el is mondta a Die Pressének: „Még akkor is, ha kifejlesztjük a CEU Wient, Budapest marad a fő állomáshelyünk”.

Bécsben az Otto-Wagner kórház területe ad helyet a Soros-campusnak. Majd azzal folytatják, mint hétfőn nyilvánosságra került, az elkövetkező napokban írnak alá szándéknyilatkozatot a CEU és Bécs városa között, amelyben minimum arról lesz szó, hogy az Otto-Wagner területét megvizsgálják a cél érdekében.

A CEU azután 99 évig működne ott. A jelenlegi tervek szerint a CEU tíz pavilont fog elfoglalni a terület keleti részén, ami 25 ezer négyzetméter lesz és az egész terület harmadrészét teszi ki. Mintegy 1500 diák tanulna ott. Az oktatás a 2020/21-es tanévben indulna, de a CEU már 2019-ben, jövőre tevékeny lesz az osztrák fővárosban.

A zárómondat, ami szintén nem hangzik a legkellemesebben azoknak, akik a Soros–Brüsszel-kapcsolatot tagadják: „A CEU-t 1991-ben alapították. Mester- és doktori képzést nyújt és brüsszeli munkák ugródeszkájának számít”.

Lovas István