Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök kampányfőnöke révén vasárnap benyújtotta a regisztrációs papírokat, hogy jelöltként indulhasson a következő elnökválasztáson, megerősítve korábbi, nagyszabású tüntetéseket kirobbantó bejelentését, amely szerint versenybe száll ötödik elnöki mandátumáért – jelentették vasárnap a hírügynökségek.

Vasárnap, amely a regisztrációs papírok beadásának határideje volt, ugyancsak ezrek vonultak az utcára tiltakozni a 82 éves, 2013-ban szélütést szenvedő, és azóta a nyilvánosság előtt ritkán, de akkor is kerekesszékbe kényszerülve megjelenő Buteflika indulása ellen. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a rendőrség vízágyút vetett be az algériai alkotmánybíróság épülete előtt tüntető diákok ellen. A regisztrációs papírokat az alkotmánybíróságon kell benyújtani.

Algériai médiajelentések szerint a hatóságok emellett lezárták a fővárosi metrót és a repülőteret a belvárossal összekötő autópályát, hogy megakadályozzák további tüntetők csatlakozását a városközpontban tiltakozókhoz.

A délutáni órákban még nem volt világos, hogy a jelenleg – hivatalos közlések szerint „kontrolvizsgálat céljából” – egy svájci kórházban tartózkodó elnök milyen úton nyújtotta be a papírokat. Az algériai választási bizottság vezetője, Abdel-Vahháb Derbál ugyanis kijelentette: minden elnökjelöltnek személyesen kell benyújtania az induláshoz szükséges dokumentumokat. 

Röviddel ezután az elnök kampányfőnöke, Abdel-Gáni Zaalan az alkotmánybíróság épületéhez érkezett, hogy – hírügynökségek szerint – benyújtsa Buteflika papírjait. A kampányfőnök ezt követően az állami televízióban bejelentette: az elnök új választásokat fog kiírni egy éven belül, ha április 18-án megválasztják.  

Ezt Buteflika egy közleményben is megerősítette. A kommünikében az algériai elnök fogadkozott, hogy ha elnyeri ötödik mandátumát, egy nemzeti konzultáció után új elnökválasztást írnak ki, amelyen már nem fog indulni, és amelyet a béke, az átláthatóság és a szabadság fog jellemezni.

Buteflika közleményében kijelentette: meghallotta az algériaiak kiáltását, különösen a fiatalokét, akik az ország jövője miatt aggódnak. Az elnöki közlemény érthetőnek nevezte a fiatalok aggodalmait, és leszögezte: államfőként Buteflikának kötelessége megbékíteni honfitársai „szívét és lelkét” és választ adni a rendszer megváltoztatására irányuló követelésükre.

A nemzeti konzultációnak pedig az kell legyen a célja, hogy az új rendszer alapjait megteremtsék politikai, intézményi, gazdasági és társadalmi reformok útján – tette hozzá.

A fővárosban, Algírban és több más nagyvárosban tüntetéshullám robbant ki, miután az Algériát 1999 óta vezető idős államfő február 10-én bejelentette, hogy indul ötödik elnöki ciklusáért.