REUTERS

Nigel Farage brit politikus, a Brexit fő előharcosa a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, ha Theresa May miniszterelnök megengedi Nagy-Britanniának az unióból történő kilépési folyamat további felvizezését, akkor az ország a II. világháború óta eltelt időszak legsúlyosabb alkotmányos válságába taszítja magát. 

Fotó: MTI/EPA, illusztráció


Fotó: MTI/EPA, illusztráció

Ezután arról beszélt, hogy George Soros nemzetközi spekuláns az, aki pénzeli a brit kormány megbuktatására irányuló erőfeszítéseket és ő akarja blokkolni a brit polgárok demokratikus akaratának valóra váltását. Ezzel egyidejűleg követelte – ahogy korábban már két alkalommal is -, hogy haladéktalanul vizsgálják meg Soros nagy-britanniai tevékenységét. 

Az európai parlamenti képviselő nyilatkozatában kifejezetten kiemelte George Soros milliárdost, a nyitott határok aktivistáját, aki olyan erőfeszítéseket pénzel, amelyek révén megbuktathatják a londoni kormányt és blokkolhatják a brit nemzet akaratát. 

A brit miniszterelnököt „Theresa, az engesztelőnek” nevezte, amiért Brüsszel csaknem valamennyi követelésének engedett a Brexit-tárgyalások során, és azt mondta, hogy az Európai Unió megszégyeníti az Egyesült Királyságot. Hozzátette: mindez jelentős elárulása annak, amire milliók szavaztak. 

Az Egyesült Királyságban 2016-ban rendezett referendumon az emberek 51,9 százaléka, 17,4 millió brit szavazott az EU elhagyására, míg 48,1 százalék, vagyis 16,1 millió a maradásra voksolt. 

Farage ezután félresöpörte azon aggodalmakat, hogy a nagyobb bankok, mint a Goldman Sachs, üzletet veszíthetnek a Brexittel, majd azt mondta, az egész Európai Unió egy halálra ítélt, német uralom alatt álló kísérlet az európai integrációra. 

Theresa Maynek már csak nyolc hónapja van, hogy megállapodást kössön az EU-val a kilépésről, de a miniszterelnök azt állítja, az Egyesült Királyság feltétlenül kilép 2019. március 29-én 23:00 óráig. 

Sorosra visszatérve Farage arról beszélt: nem Oroszországgal, hanem Sorossal szemben kell nyomozást indítani azzal kapcsolatban, hogyan avatkozik be a politikába szerte a nyugati világban.

Nagy-Britanniában Sorossal együtt a Brexit megállításának érdekében lépett fel Tony Blair volt brit miniszterelnök, és a Goldman Sachs Group Inc. vezérigazgatója, Lloyd Blankfein. A három emberről megjegyezte, ha valaki egy horrorfilmet akarna készíteni az unióban maradni szándékozókról, akkor meglennének a szereplők. 

Lovas István