Egy 27 éves, brit tanárt azért függesztettek fel állásából, mert egy transzszexuális tanulót “lánynak” nevezett, holott az fiúként azonosítja magát – olvasható a brit Daily Mail honlapján.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Joshua Sutcliffe, aki egy állami középsikolában tanít matematikát Oxfordshire-ben, azt mondta a tinédzsernek és egy barátjának, “Szép munka, lányok!”. 
Amikor a diák kijavította őt, a tanár elnézést kért, ám hat héttel később, miután a diák édesanyja az eset miatt panaszt tett ellene, felfüggesztették tanári állásából. 

Egy belső nyomozást követően egy formális fegyelmi meghallgatásra hívatták be, hogy eldöntsék, milyen büntetést érdemel, amiért nem megfelelő gendert használt egy diákkal kapcsolatban. 
A brit lap azt állítja, Sutcliffe-et ezen felül azzal vádolják, hogy megsértett bizonyos egyenlőségjogi szabályokat, amikor a diákot a nevén szólította ahelyett, hogy az általa vallott nemnek megfelelő személyes névmást használt volna.

A tanárt, aki az Exeter Egyetemen szerzett diplomát, nagyon megviselték a történtek, mivel a tanítás az élete, az iskola akcióját pedig “megvadult politikai korrektségnek” titulálta. 
Azt állítja, nem kapott hivatalos eligazítást arra nézve, hogyan kell szólítania a diákot, ám bevallja, hogy keresztényként valóban nem akart (a diák születési nemétől eltérő nemre utaló) személyes névmást használni vele kapcsolatban. 
Meggyőződése szerint nem sértette meg az iskola jogegyenlőségi szabályait, amelyek azt követelik, hogy mindenkivel szemben tanúsítson tiszteletet és toleranciát. 
Azt mondta, már el is felejtette az esetet egészen addig, amíg egy szülői értekezlet után az igazgató be nem hívatta azzal, hogy “transzszexuális panasz” érkezett ellen és bejelentette, hogy a nyomozás lezárásáig felfüggesztik állásából. 
Ez idő alatt be kellett járnia a munkahelyére és a tanáriban dolgoznia, azonban a történteket nem vitathatta meg kollégáival.

Utóbb kiderült, hogy a diák családja azt állította, nem elég, hogy Sutcliffe nem megfelelő gendert alkalmazott, de a tinédzsert rossz magaviseletéért aránytalanul sok alkalommal küldte a tanulószobába, amely vádról a nyomozás alatt kiderült, hogy hamis. 

“Sokkolt, amikor azt mondta az igazgató, hogy nyomozás folyik ellenem. Fogalmam sem volt róla, mi történik. Szürreális volt… mint egy Kafka regény” – mondta Sutcliffe. – “Mondtam, hogy egyetlen esetről van szó, amiért bocsánatot is kértem, de ő ragaszkodott hozzá, hogy megindítsák a nyomozást. Mindig megpróbáltam tisztelettel bánni a diákkal (…) Nekem úgy tűnik, hogy az iskola arra akar kényszeríteni, hogy alkalmazkodjam az ő liberális, balos elképzeléseikhez”.

A tanár azt gondolta, a nyomozásnak hamarosan vége lesz és ő visszatérhet az osztályterembe, azonban több, hosszadalmas meghallgatáson is részt kellett vennie. 
A brit lap iskolai dokumentumokra hivatkozva azt írja, a tanárt azzal is megvádolták, hogy más esetekben is utalt lányként a diákra és matematika órákon vallási témákat vetett fel. Ő azt állítja, a hírekben szereplő, vallással kapcsolatos témák – így például a reformáció 500 éves évfordulója – felvetődhettek magánóráin, hiszen azokon éppen arra próbálja rávenni a diákokat, hogy kövessék az aktuális történéseket, azonban azt tagadja, hogy bármi ilyesmi szóba került volna az iskolai matematika órákon.

Sutcliffe egy oxfordi evangélikus templom lelkésze, és azt meséli, évekkel ezelőtt elindított egy önkéntes Biblia-klubot az ebédszünetben, és az meglehetősen népszerűvé vált, azonban nemrégiben megszüntették, amikor homofóbiával vádolták meg azután, hogy azt állította, a házasság a Biblia szerint egy férfi és egy nő közössége.

Miután az ellene indított nyomozásban elmarasztalták a fiatal tanárt, ő azt nyilatkozta: “Meglepett és elkeserített az iskola döntése, amely – véleményem szerint – a keresztényeket a társadalom perifériájára szorító törekvések sorába illeszkedik”.

Az ügyben még a brit Konzervatív Párt korábbi elnöke, Lord Norman Tebbit is megszólalt. Szerinte “őrült egy világ az, amikor valakit megbüntetnek azért, ha kimond egy egyszerű biológiai tényt”.

(demokrata.hu)