London főpolgármestere, Sadiq Khan engedélyezte, hogy felszálljon az a 6 méter magas lufi, melyet Donald Trump amerikai elnökről és egy mérges kisbabáról mintáztak – írja a BBC. A léggömb az elnök jövő heti londoni látogatása alatt emelkedik majd a levegőbe.

Fotó: BBC

Donald Trump és Theresa May július 13-án találkoznak a Downing Streeten. Ennek apropóján szervezett egy – közösségi finanszírozással létrejött – kampányt Leo Murray aktivista. A szervező elmondta:

Mr. Trump nagyon utálja, ha valaki kifigurázza. Így amikor pénteken Londonba látogat, biztosak akarunk lenni benne, hogy tudja, hogy egész Anglia lenézi és nevet rajta.

A léggömb egy mérges babaként ábrázolja Trumpot, telefonnal a kezében (amellyel valószínűleg az elnök twitterezésére utalnak). A kampányra eredetileg 1000 fontot szerettek volna összegyűjteni, de végül majdnem 18 ezer font gyűlt össze. Murray szerint a többletből „világkörüli útra” indítják a babát, és mindenhol megreptetik, ahol Trump jár. 

Fotó: BBC

A szervező azt is elmondta, hogy a londoni főpolgármesteri hivatal először nem engedélyezte a Trump-baba feleresztését, azonban tízezer aláírás gyűlt össze az akció támogatása mellett. Sadiq Khan főpolgármester közleményében az áll, hogy támogatja a „békés demonstrációhoz való jogot, és megérti, hogy ennek több fajtája létezhet.”

A repülő Trump-babáért természetesen nincs mindenki oda. Nigel Farage a Twitteren azt írta, hogy a léggömb a „legnagyobb sértés, amelyet regnáló amerikai elnök Angliától valaha is kapott.”