Sebastian Kurz jelenlegi külügyminiszter pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte az ausztriai parlamenti választást. A voksok 31,4 százalékával az első helyen áll, de a többségi kormányzáshoz koalíciós partnerre van szüksége. A második a magyar média valótlan állításaival szemben az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lett.

Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser

Szenzáció: az Osztrák Belügyminisztérium hivatalos adatai szerint a vasárnap tartott ausztriai parlamenti választáson a 4,2 millió szavazó a három nagy párt között osztotta meg a szavazatait. Az előzetes eredmény szerint a választás nyertese a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) a voksok 31,4 százalékával. A második az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 27,4 százalékkal, megelőzve az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ), amely a szavazatok 26,7 százalékával csak a harmadik helyen végzett. Az eredményt a belügyminisztérium vasárnap késő este tette közzé.

A teljes magyarországi média, beleértve a közszolgálati csatornákat is, érthetetlen módon nem a hivatalos forrás, hanem feltehetően a baloldali ORF adatait tekintette mérvadónak és a szocialistákat hozták be a második helyre. Ez azonban nem igaz. Az állás később persze változhat a levélszavazatok megszámlálása után, ami csütörtökön lesz végleges, ekkor dől el végleg a második és a harmadik hely sorsa.

A három nagy mellett két kis párt jut be eddigi állás szerint a parlamentbe: a liberális NEOS 5 százalékkal és a Zöldekből kivált Peter Pilz listája 4,1 százalékkal (Ausztriában 4 százalék kell a parlamentbe jutáshoz). A Zöldek történelmi vereséget szenvedtek (3,3 százalék) és kiestek a parlamentből.

A választási eredmények alapján Sebastian Kurz kap kormányalakítási megbízást Van der Bellen államfőtől, aki ezt már be is jelentette. Ami a koalíciós megállapodást illeti, Sebastian Kurz a választást követően többször kifejtette, a tárgyalások még nyitottak, egyelőre nem kötelezi el magát egyik koalíciós partner felé sem.

Az elemzők többsége a jobboldali ÖVP-FPÖ koalíció megalakulását tartja a legvalószínűbbnek. Emellett szól, hogy Sebastian Kurz változást ígért a bevándorláspolitikában, erre kapott felhatalmazást a választóitól és már korábban is többször értésre adta, hogy eddigi koalíciós partnerével, az SPÖ-vel nem kíván szövetségre lépni.

Christian Kern leköszönő kancellár óva intett a jobboldali fordulattól és a néppárti-szabadságpárti koalíciótól. Mint mondta, az ezredfordulón volt már erre példa, és az ártott Ausztriának, mert az ország elszigetelődéséhez vezetett. A valóság ezzel szemben az, hogy az Európai Unió annak idején gazdasági blokáddal fenyegette meg Ausztriát az Osztrák Szabadságpárt győzelmét. és az FPÖ-ÖVP koalíciót követően.

A párt színét feketéről türkizkékre cserélő Kurznak a szociáldemokraták azt is a szemére vetették, hogy a párt még színeiben is a kék Szabadságpárthoz közelít. Csakhogy Sebastian Kurzot épp az SPÖ-től markánsan különböző, szigorú bevándorláspolitikája tette országszerte népszerűvé. A Szabadságpárttal jóval nagyobb a véleményegyezés, mint a bevándorlást pártoló szociáldemokratákkal.

Még meg sem kezdődtek a koalíciós tárgyalások, máris óriási nyomás nehezedik az új kancellárjelöltre. Christian Kern leköszönő kancellár az esetleges ÖVP-FPÖ koalíció miatt aggódik és az „orbanizációtól” óvja Ausztriát. Hasonló aggodalmának adott hangot az osztrák választások előzetes végeredménye kapcsán a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is, amely szerint ugyancsak aggasztó az osztrák jobbratolódás: az osztrákok közel 60 százaléka a jobboldali pártokat támogatta.

Némi gúnnyal csodagyereknek titulálta a Frankfurter Allgemeine Zeitung online-kiadása a fiatal kancellárjelöltet, akit a német közszolgálati televízió, a ZDF riportere a választást követően arról faggatott, hogy Ausztria hátat fordít-e Európának, hogy az orbáni politikát erősítve hátszelet adjon a V4-eknek.

Sebastian Kurz nem tagadta, hogy olyan párttal fog együttműködni, amellyel meg tudja valósítani programját és megújíthatja Ausztriát, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a CDU-val közös pártcsaládhoz tartoznak, az ÖVP mindig is européer párt volt és továbbra is jó kapcsolatra törekszik Németországgal.

Óva intett a Zsidó Világkongresszus (WJC) is vasárnapi közleményében attól, hogy részt vegyen a következő osztrák kormánykoalícióban „egy olyan szélsőséges párt”, amelyik szerintük „pártolja a rasszizmust és az antiszemitizmust, illetve indulatokat szít a kisebbségek ellen”. Ez az FPÖ lenne. „Szomorú és aggasztó, hogy egy ilyen formáció a szavazatok több mint negyedét megszerezte, és akár az ország második legerősebb pártjává válhat” – jelentette ki nem tudni, milyen felhatalmazással Ronald Lauder, a WJC elnöke. Lauder egyúttal gratulált Sebastian Kurznak, az ÖVP elnökének a választási győzelemhez és jelezte: bízik abban, hogy Kurz képes lesz kormányt alakítani, és „a külvilágra nyitott” kormányfő lesz. Magyarán ismét a szocialistákkal lép koalícióra.

Sebastian Kurznak döntenie kell: vagy beváltja választási ígéreteit, vagy enged a máris erős nemzetközi nyomásnak. Ebben az esetben óriási népszerűségvesztéssel, illetve az ellenzékbe vonuló Szabadságpárt további erősödésével kell számolnia.

Hernádi Zsuzsa