A lengyel és a magyar kormány által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyesnek bizonyult – hangsúlyozta Beata Szydlo lengyel kormányfő Varsóban, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel  tárgyalt. 


Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt, szerk.

Szydlo a két kormányfő közös sajtóértekezletén elmondta: az Orbán Viktorral megtartott találkozón megerősítették Varsó és Budapest közös álláspontját az olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint amilyen a biztonság és a migrációs válság kezelése.
    
„A kormányaink által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyesnek bizonyult” – szögezte le. A kvótaügyben hozott, illetve a jövőben várható európai bírósági döntésekre vonatkozóan elmondta: „Tudomásul vesszük az európai  bíróságok döntéseit, a fő szempont azonban az állampolgáraink biztonsága kell, hogy legyen”.
    
Varsó és Budapest támogatja  az Európai Unió azon lépéseit, „amelyek a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országokat segítik, valamint a migráció okainak  legyőzését célozzák” – erősítette meg Szydlo.
    
Beszámolt arról is, hogy az EU ügyeiről tárgyalva megerősítették a közös álláspontot  a kiküldött munkavállalók témájában. Felidézte: ez ügyben a V4 közös állásfoglalást dolgozott ki. 
    
„Számítunk a térségünk vállalkozóinak érdekeit figyelembe vevő kompromisszumos megoldásokra” – húzta alá, kiemelve a fuvarozókra vonatkozó „külön megoldások” fontosságát. 
    
„Térségünk fuvarozói nem eshetnek áldozatul  a bevezetendő változásoknak” – jelentette ki.
    
Szydlo szerint azonos a Brexittel kapcsolatos lengyel és a magyar álláspont, a 2020-2026-os uniós költségvetésre, valamint a közös uniós piacra vonatkozóan is.
    
A magyar V4-elnökségről beszélve a lengyel kormányfő megköszönte, hogy az  „jó és intenzív”. Úgy értékelte: a magyar soros elnökség sikere „mindnyájunk sikere lesz”. 
    
A V4 formátum „nagyon fontos számunkra, megmarad a lehető legszorosabb együttműködés színtereként” – hangsúlyozta Szydlo.
    
Orbán Viktor a hivatalos varsói látogatásán még Jaroslaw Kaczynskivel, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével és Marek Kuchcinski alsóházi elnökkel tart közös megbeszélést, majd Stanislaw Karczewski szenátusi elnökkel is találkozik. A látogatás az Andrzej Duda államfővel folytatandó megbeszéléssel zárul.

(MTI)