THE NEW YORK TIMES

Fotó: GongTo/shutterstock.com

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője tegnap Teheránban beígérte, jelenti a világegyetem vezető lapja, hogy aki beleszól az iráni nemzeti választásokba, az pofán lesz vágva.Hamenei a Forradalmi Gárda végzős kadetjei előtt tartott beszédében mondta, hogy a május 19-i választáson a legfontosabb dolog a biztonság. Ekkor választanak Iránban új elnököt és önkormányzati tagokat.

Sorosra térve ezt mondta: „Egy gonosz amerikai és gazdag cionista kijelentette, hogy sikerült neki mindent felfordítani Grúziában 10 millió dollárral.” A NYT azonnal így „finomítja” Hamenei mondását: „Hamenei Sorosra utalt és állítólagos szerepére a grúziai 2003-as rózsák forradalmában.”

Hamenei így folytatta: 2009-ben volt annyira oktalan, hogy megpróbált hatást gyakorolni az iszlám köztársaságra, de a nemzeti akarat és eltökéltség erős falába ütközött. Hozzátette: „Ez ma sem változott”.

A NYT azonnal: „Hamenei ajatollah nem az egyetlen vezető, aki Sorost beavatkozással vádolta. Az USA-ban jobboldali csoportok is verbálisan nekimentek. Áprilisban a magyar kormány be akart zárni egy Soros által alapított egyetemet”  – hazudta a tények közlésére oly büszke amerikai lap zárómondatában.

Lovas István