The Washington Examiner
Számos amerikai hírforrás, így a fővárosi Washington Examiner is beszámol arról, hogy a jobboldali amerikai Judicial Watch nevű szervezet az információ szabadságára vonatkozó törvényre hivatkozva sikerrel kérte ki az amerikai kormány és Soros pénzügyi összjátékára vonatkozó dokumentumokat, amely összejátszás révén az USA segítette Soros albániai politikai tevékenységét. 
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Mint a megkapott dokumentumok bizonyítják: az Obama-kormány idején az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (U.S. Agency for International Development, USAID) 89 millió dollárt adott egy olyan csoportnak, amelyet George Soros támogatott. Ezt a pénzt arra használták, hogy pénzügyileg segítsék a Soros-barát politikai tevékenységeket Albániában, mint ahogyan erről a Judicial Watch számot ad. 

A USAID a pénzt saját Cilvil Társadalom Projektjén keresztül juttatta el Soros Albániában működő Nyílt Társadalom Alapítványának, és kifejezetten olyan csoportokat segített, amelyek azokat a kísérleteket támogatták, hogy a szocialista kormány átvegye a hatalmat az igazságszolgáltatás felett. (Mely nálunk már tény, pedig hatalmon sincsenek, mint ahogyan az látható tíz bírósági döntésből kilenc esetében – L. I.) 

Összesen 9 millió dollárt adtak az Igazságot Mindenkinek (Justice for All) kampánynak. Ennek folyamatát Soros East West Management Intézete felügyelte, mint kiderül a dokumentumokból. 

Ugyanerről tudósít a CNSnews nevű konzervatív amerikai hírportál, a fentieket további információkkal egészítve ki. 

Így azt is megtudjuk, hogy a USAID tevékenységéről szóló dokumentum 32 oldal terjedelmű. 

A kapott dokumentumokból az is kiderül, hogy a tiranai amerikai nagykövetség közügyi szekciója és a Nyílt Társadalom Alapítvány közösen adtak pénzt egy helyi szervezetnek közvélemény-kutatás elvégzésére azzal kapcsolatban, az emberek miként vélekednek igazságügyi reformról. (Ennek bírálatáról mintha egy szót nem hallottunk volna Brüsszelből és egyéb, ilyenekre más országok esetében még a legképtelenebb vádak esetében is annyira érzékeny helyekről. – L. I.)

A portál megjegyzi, hogy abban az időben a tiranai amerikai nagykövet Donald Lu volt, akit Barack Hussein Obama nevezett ki 2013-ban. Lunak dokumentáltan szoros kapcsolata van Soroshoz és, mint a Judicial Watch leszögezi, „Lu segített aláaknázni az albán ellenzéki párt terveit, hogy tiltakozzon a soron következő parlamenti választásra azzal, hogy kinyilvánította: az USA elismerné a választási eredményeket akkor is, ha az ellenzéki pártok nem lennének hajlandó azon részt venni”. 

Lovas István