Kötelező lesz a kereszt kifüggesztése június 1-jétől Bajorország valamennyi állami hivatalában.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Kötelező lesz a kereszt kifüggesztése június 1-jétől Bajorország valamennyi állami hivatalában – döntött keddi ülésén a német tartomány kormánya.

A kormány közleménye szerint az állami hivatalok működéséről szóló szabályzat módosításával bevezetik, hogy „Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként” keresztet kell elhelyezni a hivatali épületek bejáratánál, jól látható helyen.

„A kereszt a keresztény-nyugati kulturális önazonosság alapvető jelképe” – tették hozzá.

Markus Söder miniszterelnök az ülés után tartott tájékoztatón kiemelte, hogy a kereszt kifüggesztése nem ellentétes az állam vallási semlegességének elvével, mert a kereszt nem egyszerűen egy vallás, hanem a bajor kulturális identitás jelképe.

A keresztet azért kell a hivatalok előterében, és nem a termekben kifüggeszteni, hogy ne forduljon bírósághoz, akit zavar a jelkép – mondta a tartományt egyedül kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Ezzel megelőzhetőek az iskolai osztálytermekkel kapcsolatos vitákhoz hasonló ügyek, mert az előtérben elhelyezett keresztek miatt senkinek sem kell „az egész napot egy kereszt alatt töltenie” – tette hozzá Joachim Herrmann belügyminiszter. A Bayerischer Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint kiemelve, hogy a kormány az új szabállyal egyértelműen jelzi a keresztény hagyomány iránti elkötelezettségét.

Az önkormányzatokra nem vonatkozik a rendelet, de a kormány javasolja, hogy vegyék át az állami hivatalok gyakorlatát.

(MTI)