Négyre emelkedett a kedd este Strasbourgban, egy karácsonyi vásár közelében történt lövöldözés halálos áldozatainak a száma – közölte a francia rendőrség.

A korábbi tájékoztatás szerint ketten vesztették életüket és tizenegyen megsebesültek Strasbourgban a Kléber tér és egy karácsonyi vásár helyszíne között történt lövöldözésben.

A tettes indítéka egyelőre még nem világos.

Az elkövető, akit egy 29 éves férfiként azonosítottak, szökésben van.

Legfrissebb értesülések szerint a rendőrség elit alakulata körülzárt az Epinal úton egy üzlethelyiséget, amelyben a gyanúsított elbarikádozta magát. A rendőrök több lövést is leadtak.

Az AFP francia hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva úgy tudja, a támadót meglőtték menekülés közben a helyszínen járőröző katonák.

A francia vádhatóság bejelentette: terrorcselekmény miatt indítottak vizsgálatot.

A párizsi főügyész, aki a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben illetékes, Strasbourgba indult – közölte a hivatala.

Az ügyben nyomozást folytat a francia belbiztonsági szolgálat (DGSI) is.

Strasbourg régiójának prefektusa közölte azt is, hogy a lövöldözőt feltételezett szélsőségesként tartották nyilván.

Christophe Castaner francia belügyminiszter pedig arról tájékoztatott, hogy a lövöldöző ismert a hatóságok előtt különböző bűncselekmények elkövetése miatt. A tárcavezető ugyanakkor nem részletezte, milyen törvényszegésekkel összefüggésben.

Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni. A France Info műsorszolgáltató a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

A strasbourgi rendőrség szerint a lövöldöző potenciális nemzetbiztonsági fenyegetésként ismert volt a belbiztonsági szolgálat előtt. Mintegy 26 ezer ember neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek lajstromán. A fiche „S”-ként (S-lap) ismert névsoron lévők közül hozzávetőleg tízezren feltételezett iszlamisták.