Az a lengyel asszony, akinek a fia az egy évvel ezelőtti, berlini terrortámadás első halálos áldozata volt, Angela Merkel német kancellárt hibáztatja fiatalember haláláért, és azt állítja, az ő “kezén szárad a fiam vére” – írja a Breitbart London.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A lengyel állampolgárságú Lukasz Urban volt az dzsihádista Anis Amri első áldozata az éppen egy esztendővel ezelőtt a berlini karácsonyi vásáron történt terrortámadás során. Az elutasított menedékkérő Urban kamionját tartóztatta fel, majd amikor az nem volt hajlandó átadni neki a járművet, meggyilkolta. 
Később a kamionnal a karácsonyi vásáron nézelődők közé hajtott, további 11 embert megölt és több mint ötvenet megsebesített.

Janina Urban, a meggyilkolt kamionsofőr édesanyja Merkel kancellár ellen szólalt fel, nem volt hajlandó vele találkozni és személyes bocsánatkérést követelt a német vezetőtől.
“El akarom mondani Merkel asszonynak, hogy az ő kezén szárad a fiam vére” – mondta az édeasanya, míg férje, Henryk Urban “tisztességtelennek” nevezte a német kormányt. A férfi ugyanakkor kritikus szavakkal illette az áldozatok emlékére, a támadás helyszínén felállítandó szobrot is.

Lukasz unokatestvére és egyben korábbi munkaadója, Ariel Zurawski a támadás után 10 ezer euró kártérítést kapott a német kormánytól, ám nemrégiben ügyvédet fogadott és “tízszeres” összeget követel.

Merkel kancellár nemrégiben arról beszélt, hogy találkozott az áldozatok családtagjaival és “ez nagyon fontos volt”. 
“Egy dolog biztos” – mondta, – “és tisztában vagyok a szenvedéssel, azzal, ahogy az ember élete egy pillanat alatt teljesen megváltozik, ugyanakkor képesek vagyunk az együttérzésre, és ahol erre van szükség, ott javítani fogunk a helyzeten”.

Mind a német kormányt, mind a rendőrséget sok kritika érte amiatt, hogy nem deportálták Anis Amrit már a múlt decemberi támadás előtt. A rendőrség tudta, hogy nem csupán drogkereskdeő, de radikális iszlámista is. Bruno Jost különleges nyomozó még utalt is arra, hogy a német rendőrség néhény tagja információkat titkolt el Amriról a támadás előtt, és azt is nyilvánosságra hozta, hogy hétvégenként és ünnepnapokon nem figyelték meg a későbbi támadót.

(SVÁ)