Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Nagyon keményen odavágott a jobboldali német Freie Welt hírportál a HuffPost nevű – korábban Huffington Post néven ismert -, globálisan olvasott amerikai hír- és véleményportál német kiadásának. 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A támadás ezzel a címmel jelent meg: „A Huffpost az AfD ellen: üldözzük a politikailag másként gondolkodókat, mint a Szovjetunióban?” Az AfD az Alternatíva Németországért nevű migránsellenes német párt, amely a balliberálisok megrökönyödésére és a választók akaratából ott lehet a német képviselőházban.

A tömören megfogalmazott cikk így indul: „Ahelyett, hogy az antifák terrorcselekményeit indokként felhasználva az alkotmányvédelemhez fordulna, a Huffington Post egy demokratikusan megválasztott párttal szembeni kémkedésre szólított fel.”

„Hihetetlen”, folytatódik az írás: „A városokban mindenhol a baloldali aktivisták matricái vannak a falon, amelyeken azon emberek elleni erőszakra szólítanak fel, akiknek más a véleményük, mint az övék. De folyamatos a pusztítás, az anyagi kár és a polgárok elleni pszichoterror. Ám a jelek szerint az antifasisztáknak minden megengedett”. 

Viszont ha az AfD politikusai – mint a közelmúltban Alice Weidel (az AfD egyik frakcióvezetője) – őszintén, egyenesen beszélnek a Bundestagban, és szavaik eltérnek a baloldali fősodortól, akkor az aggodalmaskodó újságírók azonnal az alkotmányvédelem után kiáltoznak. Mint ahogyan ezt a Huffpost is követelte: a német demokráciát ismét védeni kell, ami az állam feladata.

A követelés különösnek tűnik, mert ez példamutatóan demokratikus volt: Merkel maga mondta, hogy politikája alternatíva nélküli. Erre született meg alternatívaként az AfD, és került demokratikusan a képviselőházba, választói akaratából. 

De mit akarna inkább a Huffpost? Hogy az ellenzék csak a parlamenten kívül nyilvánulhasson meg? Az az új politikai konszenzus, hogy az ellenzéket kémkedéssel, cenzúrával elnémítjuk, mint ahogyan egykor ez az NDK-ban és a Szovjetunióban történt? 

És a Huffpost még azt az abszurd felfogását is terjeszti, hogy George Soros bírálata antiszemita lenne. A Huffpost szerkesztőségének talán fel kellene ez ügyben hívnia Jeruzsálemben Benjamin Netanjahut és kikérnie véleményét, mert akkor megtudhatnák, hogy teljesen legitim Sorost bírálni, milliárdos alapítványaival együtt, mivel Izraelben Sorost éppen úgy bírálják, mint Magyarországon és másutt. 

„De egyáltalán: miért nem szabad Sorost bírálni? Miért szent és sérthetetlen ez az ember?”

Lovas István