Boulevard Voltaire

Mielőtt e cikk ismertetésére kerül a sor, két dolgot érdemes tudni.
1. A Boulevard Voltaire roppant népszerű francia portál, amelynek a szellemisége igen erősen rokon a Demokratával. Utálják is a francia fősodratúak, mint a Le Monde, amely már évekkel ezelőtt is azért kelt ki ellene, mert nem „toleráns”. (Hogy ez ezeknél mit jelent, tudjuk.) A fősodorba tartozó médiumok nem csak azért irigykednek rá, mert igen olvasott, de azért is, mert rangos francia értelmiségiek írnak oda. Mondjuk – udvariasan –, hogy nem olyanok, mint Bernard-Henri Lévy sztárfilozófus, aki Sarkozy elnököt vette rá Líbia szétbombázására.

2. Az egész világsajtó feltűnően sokat várt, ameddig tudósított Orbán Viktor pénteki évértékelőjéről. Általában csak vasárnap indult meg a szóözön. A Boulevard Voltaire viszont azzal tűnt ki, hogy több cikkében is reagált a beszédre.

Legutóbb Lional Baland belga újságíró.

Cikkét a szerkesztőség a magyar Grand Prix-n bikinifelsőben pompázó gyönyörű magyar lányok képével illusztrálta.

Ráadásul a Boulevard Voltaire reggeli kör-e-mailjében úgy vezette fel a cikket, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök meghívott „bennünket” Magyarországra. Látva ezt az invitálást és a mellékelt fotót (lásd fentebb), tartunk tőle, hogy a következő két hétben tele lesz az Air France Budapest felé tartó járata.

S akkor a cikk, amely ezzel a felütéssel kezdődik:

„Akkor, amikor Magyarország megerősíti azon intézkedéseit, hogy leállítsa a migránsok beáramlását, miniszterelnöke menedéket kínál fel nyugat-európaiaknak.

Orbán Viktor konzervatív magyar miniszterelnök tovább folytatja nacionalista (a Marine Le Pen mellett álló portálnál ez persze dicsérő jelző) politikáját és úgy látja, hogy a globalizmus elleni harca melletti elkötelezettségében segítségére van Donald Trump megválasztása az Egyesült Államokban, valamint az, hogy Magyarország és a Vlagyimir Putyin irányította Oroszország között közeledés van.”

Cikke végén szó szerint idézi Orbán Viktor meghívását a nyugat-európai menekülteknek:

„Az igazi menekülteket persze be fogjuk fogadni; németet, hollandot, franciát, olaszt, rémült politikusokat és újságírókat, hazájukat elhagyni kényszerülő keresztényeket, akik az otthon elvesztett Európájukat majd nálunk akarják megtalálni.”

Majd ezzel az Orbán-mondattal zárja cikkét: „Hosszú ideje Európa fekete bárányai voltunk és most sikertörténet lettünk”.

E cikk is bizonyítja igazát.

Lovas István