SPUTNIK NEWS

Az orosz Sputnik News számtalan szolgálatának (angol, francia, portugál…) honlapjára került fel e cikk, amely úgy kezdődik, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a jelek szerint áldozatul esett George Soros lejáratókampányának, mondta Avigdor Eskin jeruzsálemi politikai elemző a Sputniknak.

Fotó: MTI, archív

Elmondta, a Netanjahu elleni vádak nevetségesek. Hozzátette, a hírhedt, Soros által támogatott Új Izraeli Alap aktív szerepet játszik a Netanjahu elleni kampányban.

„Itt főként izraeli belső harcról van szó”, magyarázta Eskin. Szerinte Neanjahu és Naftali Bennett oktatási miniszter személye megtestesíti a régi elit felszámolását, és teljes mértékben ellenségesek mindenfajta globalista liberális álommal szemben. Netanjahu jól keresett üzletemberként és hozzászokott a felső osztály életviteléhez, de mindennek semmi köze a korrupcióhoz.

Eskin szerint nagyon valószínű, hogy Soros Új Izraeli Alapja beszállt a Netanjahu távozását célzó hadjáratba. A Soros és Netanjahu közötti ellentét február elején élesedett ki, amikor a miniszterelnök több tízezer eritreai és szudáni migránst akart Afrikába deportálni, és ez izzó vitához, illetőleg számos tiltakozáshoz vezetett az országban. A kormány terve szerint az afrikai migránsoknak 2018. április elsejével el kell hagyniuk Izraelt.

Február 4-én a Jerusalem Post írta meg, hogy Netanjahu Sorost hibáztatta a kormányt befeketítő kampányért, hozzátéve, hogy az Új Izraeli Alapnak ebben benne van a keze. Soros visszautasította a miniszterelnök vádjait, de bírálta a kormány tervét amiatt, hogy a menedékkérőket olyan országokba akarják visszaküldeni, ahol akár meg is ölhetik őket.

A spekulánsról köztudott, hogy lelkes támogatója „számos migrációs tervnek”, amelyek révén migránsokat Európába hoznak. Soros 2015-ben publikálta azt a szándékát, hogy alakítsák át a menekültügyi rendszert, és azt ajánlotta az Európai Uniónak, hogy az fogadjon be több millió migránst. A kormányzó Fidesz Magyarországon elutasította a tervet, amelynek célja Európa átalakítása.

A cikk ezután részleteket közöl, milyen korrupciógyanús ügyekben vizsgálódik az izraeli rendőrség Netanjahu körül.

Az izraeli kormánynak már korábban is volt baja Sorossal. 2017 júliusában az izraeli külügyminiszter azzal vádolta George Sorost, hogy folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányait olyan szervezetek támogatásával, amelyek rágalmazzák az izraeli államot és meg akarják tagadni tőle azt a jogát, hogy megvédje magát.

Lovas István