THE TIMES

Az év vége felé valahogyan elapadtak a Sorosról, de nem befektetési ügyeiről szóló cikkek a világsajtóban. 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

De nehogy olvasóinknak hiányérzete legyen, most ismertetünk egy Soros-párti cikket egyrészt azért, hogy megmutassuk, az igazán befolyásos lapok csak nem hagyják abba a csont rágását (a Soros-féle magyarországi lerakatokat fenyegető „végveszély” témáját), másrészt pedig azért, hogy kívánjunk mindnyájuknak anyagilag és egyéb szempontból olyan biztonságot, mint amilyet az Orbán-kormány által fatálisan fenyegetett Soros-áldozatok élveznek nálunk.

A cikk címének is örülnünk kell, hiszen az ismét aláhúzza azt az állításunkat és azt a hazai közfelfogást, hogy a CEU Soros egyeteme. Hiába tagadják. 

Az írás a helyszínen készült. Mármint a Közép-Európai Egyetemen, ahová 1400 diák jár posztgraduális képzésre. Ők a világ minden részéről gyűltek össze. „A tanulószobákban, a könyvtárban viszont olyan csönd van, ami meghazudtolja a CEU létét fenyegető politikai tűzesőt”.

Hogy miért? – teszi fel a kérdést David Charter, a cikk szerzője. Azért, feleli, mert azt George Soros alapította, akit Orbán Viktor, „a jobboldali miniszterelnök” legfőbb ellenségének nevezett ki, és köré építette választási kampányát. Az egyetem pedig így bekerült a tűzvonal kellős közepébe. 

A Times emberének megszólal Michael Ignatieff rektor is, aki elmondja, más egyetemeken a liberális demokrácia válságáról tantárgyként tanulnak. Itt viszont a diákok mindezt átélik: „Kampány folyik a gyűlölet ápolására”. 

A következő bekezdés: „A 87 éves Soros – egy zsidó, aki a nácik elől menekült – azzal vádolta Orbánt, hogy maffiaállamot működtet és antiszemita toposzokat vet be ellene”. 

Ignatieff elmondta azt is, hogy az új oktatási törvény a CEU-t akarja megfojtani. Ugyan az eredetileg tervezettnél később, jövőre válik követelménnyé, hogy legyen az egyetemnek amerikai campusa, ahol előadásokat tartanak, Ignatieff attól fél, hogy ennek célja a CEU jogi bizonytalanságban tartása. 

Kérdés: vajon Ignatieff mit mondott volna, ha nem hosszabbítják  meg a határidőt? Tudjuk… A lényeg a totális szenvedés és az orbáni „mutáns fasisztoid” rendszer, mint amiről Ungváry Rudolf kerepel minden mondatában. 

Ignatieff még néhány bekezdésen át szörnyülködik, majd megemlíti, hogy a CEU igazgatótanácsának tiszteletbeli elnöke George Soros. 

Ezután a rektor elmeséli, mennyire független ő Sorostól. Hogyne. És az ég nem kék, hanem zöld. 

Lovas István