CONTRA MAGAZIN

A Magyarországgal és kormányával rokonszenvező, nem csak önfelkenő jelzőiben jobboldali-konzervatív német Contra Magazin cikke arról a baljós amerikai kezdeményezésről ír, hogy az Egyesült Államok be akar avatkozni a magyar médiatájképbe és ott „tárgyilagos médiumokat” támogatni. 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Jelzi, mekkora kétellyel tekint a portál e „tárgyilagosság” szóra ebben a szövegösszefüggésben, hogy a fogalmat idézőjelbe teszi. 

Marco Maier így kezdi a cikkét: „Ismét jellemző az amerikaiakra, hogy kettős mércét alkalmaznak, amikor egy ország belső ügyeibe történő beavatkozásról van szó. Nem csak abban a tekintetben, hogy Washington (pontosabban Langley – említi fel a CIA székhelyét) újra és újra más országok választásaiba avatkozik be (ami rezsimváltással ér fel), miközben hisztérikus drámát játszik el arról, hogy Oroszország állítólag beavatkozott a saját választási kampányába, de a médiatájkép ügyében is ez történik.” 

Miközben ő maga különféle szubverzív médiumokat finanszíroz Oroszországban, az amerikai külügyminisztérium Demokrácia, Emberi Jogok és Munkaerő Irodája bejelenti, hogy programot indít a magyar belügyekbe és egy NATO-tagország médiaügyeibe való beavatkozás céljából. 

Ezután az írás ismerteti, hogy miről van szó e beavatkozásnál, vagyis hogy kezdetben 200 millió forintnak megfelelő összeggel akarnak támogatni vidéki médiumokat az „objektív”  információk eljuttatása céljából az ott élő magyarokhoz. Azt is ígérik, hogy mindez „demokratikus reformokhoz” vezet majd. 

Majd a cikkíró felteszi a kérdést: Nos, ez mikor nem jelent kihívást Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz számára? 

„Orbán Viktor számára ez hátba szúrás, noha ő volt az európai politikában Donald Trump egyik legkorábbi és kevés támogatóinak egyike. Amit Trump hálából fehér házi meghívással is viszonzott, és a múlt hónapban még »erős és bátor« embernek nevezte Orbánt, és közölte, vendéglistáján szerepel a magyar miniszterelnök.” 

Most pedig az amerikai külügyminisztérium aláaknázza Trumpnak a magyar miniszterelnök felé nyilvánosan mutatott baráti vonalát.
„Most kell az USA még megmaradt európai barátainak ráébredniük arra, hogy az Egyesült Államokban egyszerűen nem lehet bízni – függetlenül attól, hogy ki ül a Fehér Házban”. 

Ugyanis az amerikai pénzügyi oligarchia minden esetben gondoskodni fog arról, hogy a politika aktuális nyertese legyen. Így azután igazán nem lehetünk meglepődve azon, ha a multimilliárdos és Orbán-ellenség George Sorosnak valamilyen módon benne van a keze ebben a játékban – zárul a cikk.

Lovas István