GLOBAL UNC

Képernyőfotó

Az Észak-Karolina szövetségi állam egyemének hivatalos honlapja arról számol be, hogy az egyetemen működő Chapel Hill’s Gillings School of Global Public Health egyik doktorandusz hallgatója megkapta a Paul és Daisy Soros ösztöndíjat.

Ezt az ösztöndíjat már húsz éve osztogatják, hogy „tisztelettel adózzanak az Egyesült Államokba bevándorlók és azok gyerekei előtt”.

Az ösztöndíjat évente 30 bevándorlónak vagy azok gyermekeinek adományozzák. Mégpedig azoknak, akik részéről számítani lehet arra, hogy jelentősen hozzájárulnak az amerikai társadalom, a kultúra, illetve saját szakjuk területéhez. Most Burku Bozkurt is megkapta, aki az egyetemen az egészségügyi politika és menedzsment területén filozófiai doktorandusz. A két évre 90.000 dollárt kap.

Bozkurt hétéves korában érkezett az Egyesült Államokba Isztambulból családjával együtt, és az észak-karolinai Raleigh városában telepedtek le. Egyik tanára elmondta, igen szorgalmasan tanul, rugalmas és a társadalmi igazságosság elkötelezettje.

Ezt is elhisszük. Mint ahogyan azt is – és most irónia következik –, hogy Sorosnak ezen „filantrópiája” mögött sincs hátsó szándék.

Lovas István