EURASIA DAILY

Fotó: mti archív

George Soros spekuláns és politikai aktivista tavaly februárban megjósolta a „Putyin-rezsim” idei csődjét, kezdi cikkét az eurázsiai ügyekkel foglalkozó portál.

Azt jósolta, hogy ekkor eljön az idő, amikor Oroszországnak vissza kell fizetnie külföldi adósságát, de egy politikai felfordulás még korábban is előfordulhat. A brit Guardiannek írt cikkében Soros azt állította, hogy Putyinnak azért nagy a támogatottsága, mert pénzügyi stabilitást és lassan, de állandóan emelkedő életszínvonalat nyújt az orosz társadalom számára. De a nyugati szankciók és az olaj árának erőteljes zuhanása miatt a „rezsim” e két ígéretét nem fogja tudni betartani.

Azt is „megjósolta”, hogy az orosz kormánynak 3 százalékos költségvetési megszorítást kell alkalmaznia, nehogy az inflációs ráta növekedjék. Ezért igyekszik Putyin azon, folytatta Soros, hogy az Európai Unió előbb omoljon össze, mint saját rendszere, és ennek érdekében árasztja el az EU-t szíriai menekültekkel.

„Nyilvánvaló okok miatt Soros nem emlékeztette olvasóit arra, hogy a Közel-Keletről és Észak-Afrikából olyan szervezetek segítik a menekülteket illegálisan az EU-ba, amelyek közvetlenül vagy közvetve az ő irányítása alatt állnak”, zárja cikkét az Eurasia Daily.

Lovas István