The Daily News Online/Civil

Fotó: MTI/EPA

A grúziai, angol nyelvű Daily News Online portál ezzel a címmel jelentett egy ottani Soros-ellenes tüntetésről: „Ultranacionalisták demonstrálnak a Soros alapítvány és a földtulajdon törvény reformja ellen”.A háttér: Grúziában a kormányzópárt olyan törvénymódosítási javaslattal állt elő, mely szerint a kormánynak „különleges körülmények” között joga lenne eladni termőföldet külföldieknek vagy külföldi vállalatoknak. Ez sokaknak nem tetszik.

Szeptember 12-én tiltakozómenetet rendeztek az ország fővárosában, Tbilisziben, a grúz földek „idegeneknek történő” kiárusítási szándéka ellen. A demonstrálók követelték, hogy Kaha Kaladze főpolgármester-jelölt találkozzon velük és vitassák meg, hogy mi a véleménye a törvénymódosításról. A „Grúzok menetének” nevezett tüntetők egyik vezetője, Szandro Bregadze követelte azt is, hogy a Grúz Álom pártjának elnöke, Dzsordzsi Kvirikasvili jöjjön ki a tüntetőkhöz és ígérje meg, hogy grúz földet nem fognak eladni idegeneknek.

A menet előbb azonban a Tbilisziben lévő Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány székháza előtt tartott tüntetést, és követelték, hogy azt zárják be, mert annak egyetlen célja, hogy aláaknázza a grúz nemzetet. A demonstrálók „Soros Alapítvány nélküli Grúziát” követeltek. A felvonulók egyike táblát tartott fel, amelyben a Grúz Álom pártjának három parlamenti képviselőjét „Soros-rabszolgáknak” nevezte.

A tüntetést megelőzően Dzsordzsi Kvirikasvili nyilatkozatot adott ki, mely szerint továbbra is érvényben marad a termőföld idegeneknek történő értékesítését gátló tilalom, mert a földet a kormány „stratégiai vagyonnak” tekinti.

Lovas István