SPUTNIK

„A milliárdos Soros folytatja a Trump-ellenes tiltakozások finanszírozását”

Fotó: MTI/EPA

Ezzel a címmel jelenti az orosz hírügynökség, hogy a média hiába állítja, Donald Trump elnök ellen a demonstrációkat spontán, alulról kezdeményezik, igen jelentős összeget kapnak külön érdekcsoportok azért, hogy zavart okozzanak.„George Soros – mint erről korábban beszámoltunk – legalább 56 ’partnerszervezetet’ pénzel…”, írja a Sputnik cikke, majd több ilyen „civil szervezetet” sorol fel.

Noha ezek a nem kormányzati szervezetek nem minden esetben adnak pénzt közvetlenül a tüntetőknek, igen gyakran nyújtanak számukra jogi segítséget, lakhatási támogatást, élelmiszert vagy egyéb juttatást a tiltakozások és más, e szervezetek céljainak megfelelő aktivitások elvégzésére.

Kijevben Soros rángatja a legtöbb szálat. A Soros Alapítvány ukrajnai ágazata, a Nemzetközi Reneszánsz Alap (IRF) Ukrajnában 1989 óta van jelen és aktív. Több mint 100 millió dollárt adott különféle ukrán civil szervezeteknek még a Szovjetunió bukása előtt és támasztott előfeltételeket Ukrajnának Oroszországtól való 1991-ben történt függetlenedésére.

Soros azt is bevallotta, hogy finanszírozta azon 2013-14-es Majdan téri tiltakozásokat, amelyek a jelenlegi kormányt vitték a hatalomba.

Ezen „demokrácia-építő” projekteket – akárcsak a Clinton Alapítvány Haitin – arra használják, hogy Soros saját pénztárcáját vastagítsák.

Lovas István