RUSSIA TODAY DEUTSCH

A fenti címmel tudósít a globális orosz tévéadó a macedón fővárosból, ahol tegnap hatalmas tüntetésekre került sor az EU és Soros ottani befolyása ellen.A tiltakozás szervezője elmondta, hogy „csaknem ötvenezren vagyunk itt, és az ország többi részében kereken kétszázezren vonultak ki az utcára”. (A közel ötször akkora Magyarország esetében ez 1 250 000 tüntetőnek felelne meg.)

Az újabb tüntetésekre azután került sor, hogy Johannes Hahn, az európai szomszédsági politikáért és bővítésért felelős (magyar utáló osztrák) uniós biztos elutasította a találkozást a macedón „nacionalistákkal”. A tüntetők között volt Darko Mijalkowski, ismert tévés személyiség, aki elmondta, hogy a macedónok nem fogják feladni.

Az ország két éve politikai válságban van. A tüntetők attól tartanak, hogy szociáldemokratákból és az albán kisebbség legerősebb pártjából kikerülő koalíció veszi át az irányítást. Ezzel az ország szuverenitását látják veszélyeztetettnek.

A félelmet tovább növeli, hogy a Soros által támogatott közép-baloldali SDSM párt elnöke, Zoran Zajev az albánt hivatalos nyelvként akarja bevezetni (a Soros nevű gazember a magyar őshonos kisebbségek esetében nem támogat ilyen törekvéseket a Magyarországgal határos országokban). A tiltakozások ezen kívül George Soros és nem kormányzati szervezetein át történő beavatkozása ellen folyt.

Január közepén alakították meg az SOS (Stop Operation Soros) mozgalmat Macedóniában. Az SOS egyik alapítója elmondta, hogy Soros Macedóniát külföldi erők érdekében alá akarja aknázni, és ezért működik együtt Nyílt Társadalom Alapítványa az SDSM-mel.

Lovas István