HAARETZ

Miki Zohar, az izraeli parlament Likud-párti tagja hétfőn kijelentette, hogy szeretne benyújtani egy törvénytervezetet, amely megnehezíti a baloldali civil szervezeteknek, hogy Izraellel ellenséges szervezetektől kapjanak pénzt. Zohar közölte, az általa Sorosról elnevezett törvénytervezetet Benjamin Netanjahu miniszterelnök támogatni fogja.  

Fotó: mti, archív, illusztráció

Netanjahu kabinetjének munkatársai tegnap még nem tudták elmondani, hogy pontosan milyen szöveggel terjesztik be a törvényjavaslatot. 

Zohar elmondta, a törvényjavaslat megakadályozza, hogy azok az adományozók, akik „antiszemiták, arra uszítanak vagy ellenségesek Izraellel, izraeli szervezeteknek adományozzanak pénzt”. 
Közölte: olyan támogatókat vesz célba, mint Soros, akik az olyan szervezeteknek juttatnak el pénzösszegeket, mint az Adalah, azaz az arabok kisebbségi jogait Izraelben védő jogi központ, a B’celem, a Megtörni a Csendet, az Ir Amim, stb., azaz a „cionizmusellenes” szervezetek. 

Kifejtette, az ilyen adományozókat antiszemitának, lázítónak és ellenségesnek kell tekinteni Izraellel szemben, és meg kell tiltani, hogy anyagilag támogassanak nonprofit szervezeteket vagy izraeli vállalatokat. 
A törvénytervezet szerint a stratégiai ügyek minisztériuma időnként frissíti az olyan szervezetek listáját, amelyek veszélyesek Izraelre nézve, vagy amelyeket antiszemitának definiáltak. 

Zohar azt mondta: „Netanjahu kért meg, hogy adjam át neki a törvényjavaslatot és megígérte, hogy azt támogatni fogja.” 

A lap szerint még nem lehet tudni, mennyi az esélye a jogszabálytervezet elfogadásának a Kneszetben. 

Lovas István