Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Tiltakozásul Orbán Viktor magyar kormányfőnek Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban mondott „barátságtalan” kijelentései miatti bekérették az ukrán külügyminisztériumba Pap László Csaba rendkívüli követet és meghatalmazott minisztert, magyar ügyvivőt – közölte csütörtökön a kijevi külügyi tárca sajtóosztálya.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A közlemény szerint az ukrán fél határozottan tiltakozott a „hivatalos Budapest” által Ukrajnával kapcsolatban tett barátságtalan lépések miatt, és megjegyezte, hogy a magyar félnek fel kell hagynia ezekkel a cselekedetekkel, mert azok kedvezőtlenül hatnak a kétoldalú viszonyra. 

Felidézték, hogy Orbán Viktor július 28-án a romániai Tusnádfürdőn, a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában úgy vélekedett, nem reális, hogy Ukrajna az Európai Unió és a NATO tagja legyen. 

Az ukrán külügyminisztérium véleménye szerint a magyar kormányfő kijelentése nincs összhangban az Európai Unió politikájával, és arról tanúskodik, hogy Magyarország a konfrontáció útját választja az együttműködés helyett, és közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe.

Az ukrán fél a magyar diplomatának egyúttal tiltakozó jegyzéket adott át, amelyben hivatalos magyarázatot követelt a magyar kormánynak azzal a döntésével kapcsolatban, hogy Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztost nevezett ki, akinek illetékességi körébe vonta Ukrajna szuverén területének egy részét.