Új DVD-t jelentetett meg és ismét Aréna-koncertre készül Ákos. Az énekes-dalszerzővel egyebek mellett arról beszélgettünk, hogyan élte meg az őt ért támadásokat, s hogy mi következik a szintirockos korszak után.

Fotó: akos.hu

– Rutinos médiaszereplőnek számít, volt már része korábban is éles támadásokban, például 2002-ben. A tavalyi nagykoncertje előtt a női princípiummal kapcsolatos gondolatai ürügyén indult kampány ön ellen. Ennyi színpadon töltött év után hogyan viselte ezt?
– Ilyen mérvű politikai természetű támadás kevés művészt ért a rendszerváltás óta, pláne hazugságokra alapozva. Egy jól körülhatárolható érdekcsoportot nagyon idegesít, hogy sok emberhez szólok, és hogy tehetségemet nem liberális irányokban kamatoztatom. Meg kell köszönni a figyelmet.

– De miért éppen tavaly estek önnek? Hiszen az értékrendje, a világról, de akár a családi szerepekről alkotott véleménye egyáltalán nem volt titok korábban sem.

– Az időzítésre náluk kérdezzen rá. A baloldali folklórban mindenkit gyűlölnek, aki nincs velük, a politikai ellenfélnek kikiáltott személyekkel szemben pedig bármilyen eszköz megengedett, a rágalom és a karaktergyilkossági kísérlet mindennapos. Mindennek az égvilágon semmi köze ahhoz, miként él, és mit nyilatkozik az ember valójában.

– Három lánya és egy fia van, vagyis a családban masszív a női többség, nyilván ebből az ügyből ők sem maradhattak ki. Hogyan élték meg ezeket a napokat?

– A gyerekek megijedtek, ők is megszenvedték. Támadóink lázas nővédelmi buzgalmukban rátámadtak a legfontosabb munkatársamra, a menedzseremre, aki történetesen nő, pellengérre állították a feleségemet, a felhergelt kommentelők anyámat gyalázták. A főtámogatónkat rekordidő alatt rávették, hogy szerződést bontson velünk, épp a dupla nagykoncertünk első napján. Ezt követően végighívták több szponzorunkat, hogy ezután is támogatnak-e. A koncert- és fesztiválszervezőknél is kellemetlenkedni kezdtek, hogy ne léptessenek fel sehol. Ekkor döntöttem úgy, hogy életemben először felveszem a kesztyűt, és pár hét múlva a legdurvább sajtóhazugságok megjelentetői helyreigazításokat kényszerültek közzétenni. Fogadalmat tettem, hogy ha mindennek lesz anyagi következménye is, a pénzzel jótékony célt fogok segíteni. Ez meg is történt.

– Az, hogy a tavalyi koncert repertoárjából éppen a nőkről szóló Átölel című számból készült a legújabb klipje, üzenetként is felfogható?

– Ezt a szöveget jóval a Telekom-botrány előtt írtam, és már rég eldöntöttük, hogy ez lesz a következő kiemelt dal. Nem kell üzengetni, főleg azoknak, akiket nem tart erre méltónak az ember.

– A botrányt néhány nappal követő dupla arénakoncert mindkét napján kiállt ön mellett a közönség, szerdán és csütörtökön is tizenkétezer ember skandálta, hogy „veletek vagyunk”. Számított ennyire erős támogatásra?

– Létezik-e annál nagyobb, tisztább elégtétel, mint hogy tömegesen és egységesen kiáll valakiért a közönség? Sokak számára ismert a felemelő szeretet fogalma: a szeretetnek ez a megnyilvánulása akkor és ott engem szó szerint és átvitt értelemben is felemelt. Ezért nagyon hálás vagyok.

– Mint a Veletek vagyunk című új DVD-jét bemutató sajtótájékoztatón is elmondta, a december 17-i arénakoncerttel, négy év után lezárul a szintirockos korszak. Mi jön ezután?

– Huszonnyolc éve állok színpadon, soha nem tűntem el hosszabb időre, turnézás–dalszerzés–stúdiómunka körforgásában élem az életemet, emellett sok más műfajban is kipróbálhattam magam. Koncertek nélkül is lesz tennivalóm bőven jövőre. Engem is érdekel, hogy van-e még új fejezet számomra, és ha van, mi az.

– De azért vannak már a fejében új dalok?

– Nagyjából harminc kisebb-nagyobb ötlet várja, hogy legyen időm jobban kidolgozni őket. A stúdiómunkát nagyon szeretem, alig várom, hogy belevethessem magam.

– Akkor még korai arról kérdezni, hogy mikor várható új nagylemez?

– A mai helyzetben albumkiadásról beszélni szinte felesleges. Szerencsésnek mondhatom magam, a mi közönségünk még igényli a kézbe vehető kiadványt, de nem tudom, az album szónak lesz-e egyáltalán létjogosultsága egy-két év múlva.

– A decemberi koncert közönségében valószínűleg sokan lesznek olyanok, akik az idei turné egy vagy több állomásán is részt vettek. Ők mennyi újdonságot látnak majd a Budapest Sportarénában?

– Teljesen új műsorral készülünk, a tavalyi arénakoncert és a 2016-os turné anyagától is különbözni fog. Azt szeretném, ha a 2017-es koncertszünet előtt méltóképpen zárnánk le ezt a kiemelkedően sikeres időszakot.

Bándy Péter

Veletek vagyunk

Veletek vagyunk címmel jelent meg szeptember 29-én Ákos dupla koncert DVD-je, amely a múlt évi, dupla telt házas Aréna-koncertet örökíti meg. Az előadás a közönségszavazatok alapján Az év koncertje díját kapta a Petőfi Zenei Díjkiosztón. Sajátos elégtételként az átadásra éppen a Telekom VOLT Fesztiválon került sor.

A 2016-os turnészezonban közel 120 ezren látták Ákos előadásait. Az évet és a négy éve tartó szintirock-diadalmenetet lezáró, nagyszabású fellépését idén december 17-én a Papp László Budapest Sportarénában tartja zenekarával, 2017-ben pedig nem fog koncertezni.