Csekkold! címmel november 3. és 5. között cseh színházi fesztivált rendeznek a budapesti Katona József Színházban. A programban Macbeth- és Anna Karenina-feldolgozás, felolvasószínház, könyvbemutató és koncert is szerepel.


Fotó: http://katonajozsefszinhaz.hu/

A cseh színház legújabb és legaktuálisabb darabjait felvonultató Csekkold! cseh kortárs színházi fesztivál harmadik alkalommal érkezik a Katona József Színházba – olvasható a budapesti Cseh Centrum és a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.
    
Mint írják, a program keretében három klasszikus darab radikálisan kortárs változata látható, két új cseh drámát pedig a Katona József Színház színészei adnak elő felolvasószínházi formában.
    
A fesztivál programja szerint november 3-án, pénteken a nagyszínpadon látható Frána Srámek Hold a folyó felett című műve. Anna Petrzelková rendezésében ez az egyébként poétikus darab az elfecsérelt élet és a be nem teljesülő emberi kapcsolatok tragikomédiává válik. A Slovácké divadlo Uherské Hradiste cseh nyelvű előadása magyar és angol felirattal látható.
    
November 4-én, szombaton és 5-én, vasárnap a Kamrában KAR/ Halotti tor címmel a Studio Damúza előadása látható cseh és angol nyelven, magyar felirattal. A produkció tárgyak színháza és koncert az Anna Karenina motívumaira. Az előadás az orosz klasszikus regény alapján a szlovén bábos és zenész, Matije Solce vezetésével született, aki egyúttal a Fekete Seretlek zenekar frontembere is.
    
Szintén november 4-én, a nagyszínpadon látható a Macbeth (Too much blood), a Divadlo Na zábradlí előadása angol nyelven magyar felirattal. A budapesti közönség számára már ismert színház (Velvet Havel, Voskovec és Werich levelezése) mutatkozik be egyedi Shakespeare-adaptációval. A fekete humorral átszőtt előadás lecsupaszított, címszavas angol nyelven játszódik.
    
November 5-én a Sufniban felolvasószínházi produkcióra és könyvbemutatóra várják a közönséget. A Csekkold! rendszeresen bemutatja a cseh drámaírók legújabb munkáit is. Az idén, a Katona József Színház színészeivel és rendezőivel együttműködve, a fiatal Tereza Verecká A köves, köves pusztában, valamint a már neves drámaíró, Milan Uhde Csoda a fekete házban című drámáját mutatják be. Egy közös téma köti össze a két művet – a család és a vagyon. Míg az egyikben a végrehajtási határozat, a másikban a halál és a hagyatéki tárgyalás játssza a főszerepet. És, ahogy ez már a cseh daraboknál lenni szokott, egyik sem nélkülözi az abszurditást és a humort. Ezen az estén mutatják be a Napkút Kiadó gondozásában megjelenő cseh drámaantológiát is.
    
A fesztivál zárásaként este a Kamrában a Fekete Seretlek ad ingyenes koncertet. A Fekete Seretlek egyszerre élőzenei és színházi projekt, ami a klezmertől Svédországon és a Balkánon át Oroszországig bárhonnan ihletet merít. A hagyományos népzenei motívumokat és az egész világból gyűjtött dalokat feldolgozva és átalakítva új formákat és kompozíciókat hoznak létre. Harmonika, cselló, trombita, nagybőgő, hegedű, cajón és öt hang – a 2004 óta működő együttest hat zenész-színész alkotja, akik bár különböző évfolyamokban, de mindannyian a prágai színművészetin, a DAMU-n végeztek. Lendületes koncertjeik kabarészerűek, sosem ismétlődnek, mindig az adott helyszínhez alkalmazkodva improvizálnak.

(MTI)