THE NEW STRAITS TIMES

Malajzia vezető angol nyelvű lapja, a New Straits Times örömmel tájékoztatja olvasóit, hogy egy petícióval azt akarják elérni Amerikában: az igazságügyi minisztérium George Soros pénzembert nyilvánítsa terroristának, és hogy az aláírások száma meghaladta a száztízezret, „ami több annál, minthogy a Trump-kormány válaszolni kényszerüljön”.És most egy gyors összefoglaló arról, miért utálják Sorost Malajziában még talán jobban is, mint nálunk. Az 1990-es évek vége felé bekövetkezett dél-kelet-ázsiai válság idején Malajzia akkori miniszterelnöke, Mahathir Mohamad Sorost vádolta a térségnek óriási szenvedést okozó válságáért. Azt mondta, több milliárd dollárral rövidítette meg a malajziai gazdaságot. Továbbá Sorost parazitának nevezte, aki destabilizálta az ázsiai piacokat.

A cikk ismerteti azon okokat, amikért Soros terroristának minősítését indítványozzák (ITT ÍRTUNK ERRŐL), majd latolgatja annak esélyeit, hogy mi történhet a petícióval, amely, közli szintén örömmel, meghaladta a százezer aláírói támogatást.

A Fehér házi petíció rendszerét a volt elnök, Barack Hussein Obama indította meg azzal, hogy a Fehér Ház reagál minden olyan népi kezdeményezésre, amely esetében az aláírások száma meghaladja a százezret. Ami Soros esetében megtörtént, és az aláírásokat szeptember 19-ig még gyűjtik.

Viszont Trump már több alkalommal figyelmen kívül hagyta ezt a küszöböt. Így például azt a kezdeményezést is, hogy az Antifa néven futó erőszakos antifasiszta mozgalmat minősítsék terrorcsoportnak. Ezen kezdeményezés reagálásra vár, hiszen több mint 300 ezer aláírás szerepel rajta.

Mindennek ellenére úgy gondoljuk, hogy a neokonok által szőröstül-bőröstül felzabált Trump elnöknek annál kínosabb lesz nem reagálnia az egyik legnagyobb ellenségének (Killary mellett) terroristává nyilvánítását célzó kérelemre, minél többen írják alá a Demokrata olvasói közül is a petíciót, azaz minél többen támogatják e kezdeményezést.

Olvasóinkat pedig tájékoztatjuk, hogy 20 óra 53 perckor a petíción szereplő aláírások száma 132 ezer 627 volt.

Lovas István