A pálinkafőzés hagyománya évtizedek óta él Magyarországon. Sokan otthon, saját gyümölcsből készítik el a finom párlatot. Ugyanakkor a jogszabályok szigorúan előírják, ki és hogyan főzhet pálinkát.

Hirdetés

Ki főzhet pálinkát?

Magánfőzőként bárki, aki elmúlt 18 éves és saját gyümölcsöt termeszt, előállíthat párlatot a saját tulajdonú gyümölcséből vagy annak feldolgozott alapanyagából. Fontos, hogy egy adott évben vagy magánfőzőként, vagy bérfőzetőként lehet párlatot készíttetni – egyszerre mindkettő nem lehetséges.

Magánfőzőként évente legfeljebb 86 liter párlat készíthető adómentesen. Ha egy háztartásban többen is magánfőzők, az éves mennyiségi kedvezmény személyenként összeadódik.

Pálinkafőző. Fotó:ShutterStock/Roman023_photography

A pálinkafőzés legfontosabb szabályai:

  • A párlat előállítása legfeljebb 100 liter űrtartalmú, saját vagy társtulajdonban lévő desztillálóberendezéssel történhet.
  • A berendezést a lakóhely szerinti önkormányzatnál be kell jelenteni, és minden adatváltozást 15 napon belül jelezni kell.
  • Jövedéki engedély nem szükséges, de a tulajdonlást igazoló dokumentumot meg kell őrizni, és ellenőrzéskor be kell mutatni.
  • A párlatfőzés különböző folyamatait is be kell jelenteni a NAV felé, akár papíron, akár elektronikusan az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) segítségével.
  • Magánfőzőként a párlat előállítását a NAV_J37 jelű űrlapon, a tényleges főzést pedig a NAV_J49 nyomtatványon kell bejelenteni a lakóhely szerint illetékes adóhatóságnál.
  • A NAV ezután magánfőzöttpárlat-származási igazolást állít ki, amely igazolja a párlat jogszerű eredetét.
  • Ha a ténylegesen előállított mennyiség eltér a bejelentettől, de nem haladja meg a 86 litert, a különbözetről a tárgyév végéig tájékoztatni kell a NAV-ot a NAV_J49 nyomtatványon.
  • A 86 literes mennyiség túllépését a NAV_J42 nyomtatványon kell jelenteni, és a többletet a NAV-val egyeztetett módon kell megsemmisíteni.
  • Fontos, hogy a magánfőzött párlatot csak a magánfőző, családtagjai és vendégei fogyaszthatják, értékesítése kizárólag adóraktárnak engedélyezett.

A NAV felhívja a figyelmet, hogy a szabályok betartása elengedhetetlen a biztonságos és jogszerű pálinkafőzéshez.