Hirdetés

A kutatók 2014 és 2023 között huszonnyolc rizsfajtát vizsgáltak dél-kínai rizsföldeken. A kísérletek alatt két Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet és 200 ppm-mel megnövelt szén-dioxid-szintet alkalmaztak. Az eredmények egyértelműek:

a rizsszemek arzéntartalma minden esetben emelkedett, a kettős hatás pedig még drámaibb növekedést eredményezett.

Mérgező rizs, több betegség

A jelenség oka a talaj oxigénszintjének csökkenése. A víz alatt élő mikroorganizmusokból ilyenkor több arzén szabadul fel, amely könnyedén felszívódik a növények gyökerein át, és végül a rizsszemekben köt ki. Ez azért is különösen aggasztó, mert

a világ népességének fele számára a rizs mindennapi alapélelmiszer.

A Columbia Egyetem által vezetett nemzetközi kutatás nyolc ország rizsfogyasztási adatait elemezte, köztük Kínáét, Indiáét és Vietnámét. Az eredmények lesújtóak: Kínában jelenleg évente mintegy 13 millió rákos megbetegedés köthető a rizsen keresztül bevitt arzénhoz, és ez a szám a klímaváltozás következtében akár 19 millióra is emelkedhet a század közepére. A helyzet más országokban sem sokkal kedvezőbb, hiszen a rizs globálisan is kulcstápláléknak számít.

Mit lehet tenni?

A tudósok szerint a probléma nem megoldhatatlan, de sürgős beavatkozást igényel. Több lehetséges módszert is felvázoltak:

  • olyan rizsfajták termesztése, amelyek kevésbé hajlamosak az arzén felhalmozására,
  • a rizstermesztéshez szükséges vízgazdálkodás átalakítása,
  • a feldolgozási eljárások korszerűsítése olyan módon, hogy képesek legyenek csökkenteni az arzéntartalmat,
  • illetve a lakosság tájékoztatása és az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések szigorítása.

A szakértők hangsúlyozzák: ha ezek az intézkedések nem történnek meg, akkor az arzén által okozott megbetegedések száma világszerte gyors növekedésnek indulhat.

A klímaváltozás ára

A kutatás arra is rávilágít, hogy az éghajlatváltozás nemcsak a szélsőséges időjárási eseményekben vagy a természeti katasztrófákban jelentkezik: súlyos következményei vannak a mindennapi életben is akkor, ha az alapvető élelmiszerek mérgezővé válnak. A rizs, amelyet több milliárd ember fogyaszt nap mint nap, könnyen az egészséget fenyegető tényezővé válhat, ha nem történik gyors és határozott beavatkozás.

(forrás)