Régi idők karácsonya: mit tettek az ünnepi asztalra a két háború közt?
Nem csak halászlé és bejgli: ínycsiklandó ünnepi menük a múltból.Ha ma azt halljuk, „hagyományos magyar karácsonyi menü”, legtöbbünknek ugyanaz a néhány klasszikus jut eszébe: halászlé, rántott hal, töltött káposzta, bejgli. De ha visszautazunk az 1930-as évek polgári Magyarországára, egy sokkal izgalmasabb, merészebb és kreatívabb ünnepi asztalt találunk. Az akkori menük egyszerre voltak fényűzők, fenntarthatók, és ma is megállnák a helyüket.

Az ünnepi menü, ami már akkor is divatot diktált
A két világháború közötti időszak egyik legismertebb gasztronómiai alakja, Magyar Elek – ismertebb nevén az Ínyesmester – lenyűgöző ünnepi ételsorokat állított össze. A korabeli újságok karácsonykor rendre közölték ezeket a menüket, nemcsak receptként, hanem hangulatos, irodalmi ihletésű olvasmányként is.
A karácsonyi menü, ami Babits Mihályt is elvarázsolta
Nem véletlen, hogy Babits Mihály is rajongott Magyar Elek szakácskönyvéért. A receptek mögött történetek, emlékek, és egy letűnt világ eleganciája bújt meg. A karácsonyi menü nem csupán ételek sora volt, hanem kultúra, ízlés, társadalmi kifejezésforma.
Szenteste az Ínyesmester szerint
1932. december 24. – Szenteste menü:
- Borleves pirított zsemlekockával vagy halászlé
- Rántott hal vagy roston sült harcsa
- Majonézes zeller- és burgonyasaláta
- Wellington bélszín madeiramártással
- Mákos metélt vagy bobajka
- Aprósütemények, gyümölcstál
- Narancs- vagy ananászbólé
Az ételsor bátor, mégis harmonikus. A bobajka például ma is különleges desszertnek számítana, de a madeiramártásos bélszín is megdobogtatja a gasztronómia szerelmeseinek szívét.
Karácsony napja – pazar ízek, okos ritmus
1932. december 25. – Karácsony ebéd:
- Pulykaaprólék-leves csigatésztával
- Hideg vaddisznófej
- Töltött káposzta karmonádlival
- Gesztenyével töltött pulyka
- Vörösboros mandulás szilva
- Endívia saláta, karfiol bécsi módra
- Pörköltmandula-torta
- Coupe Jacques, sajtos fánk, vegyes gyümölcs
A fogások közül kiemelkedik a vörösborban eltett mandulás szilva – egy olyan különlegesség, amit ma is bátran tálalhatnánk. A menü frissességre, egyensúlyra és változatosságra törekedett – már egy évszázaddal ezelőtt is.
Karácsony másnapja – ünnep a javából
1932. december 26.:
- Gombakrémleves
- Fogas á la Mornay
- Szalonnával sült őzgerinc
- Mandarinbomba
A mandarinbomba egy látványos, fagyasztott édesség volt, amit frissen facsart mandarinléből, tojássárgájából és tejszínből készítettek. Igazi gasztronómiai kuriózum!
Karácsony vidéken sem volt unalmas
A Komáromi Lapok 1931-es menüje visszafogottabb, mégis meglepően változatos:
December 24.:
- Borleves kaláccsal
- Szegedi harcsaszelet
- Töltött ponty vajban sült burgonyával
- Mákos nudli, diós-mákos patkó
December 25.:
- Húsleves
- Pulykaaprólék
- Töltött pulyka
- Ecetes szilva, gesztenyetorta, őszibarackbefőtt
December 26.:
- Libaaprólék-leves
- Rizses aprólék
- Erdélyi rakott káposzta
- Gesztenyepüré, meggybefőtt
Maradékból is lehet varázsolni – tanuljunk a régiektől
A Reggeli Hírlap 1930-as karácsonyi menüje már a maradékok újrahasznosítására is gondolt. A menü végén egyszerűen ez állt: „mindenféle hús- és süteménymaradék az ünnepekről”. Ez a hozzáállás ma is követendő: gazdálkodjunk jól, ne pazaroljunk, és alkossunk újat a meglévőkből!
Ünnep, amely egyszerre fényűző és fenntartható
A két világháború közötti menük nem csupán nosztalgikus utazásra hívnak, hanem fontos üzenetet is hordoznak. A régi karácsonyi asztalokon egyszerre volt jelen a kreativitás, a mértéktartás és a hagyománytisztelet. Ezek az ételsorok ma is inspirációként szolgálhatnak: lehetünk elegánsak, ízlésesek, mégis okosan tervezők – akár egy szelet vörösboros mandulás szilva mellett.
