Ha ma azt halljuk, „hagyományos magyar karácsonyi menü”, legtöbbünknek ugyanaz a néhány klasszikus jut eszébe: halászlé, rántott hal, töltött káposzta, bejgli. De ha visszautazunk az 1930-as évek polgári Magyarországára, egy sokkal izgalmasabb, merészebb és kreatívabb ünnepi asztalt találunk. Az akkori menük egyszerre voltak fényűzők, fenntarthatók, és ma is megállnák a helyüket.

Hirdetés

Az ünnepi menü, ami már akkor is divatot diktált

A két világháború közötti időszak egyik legismertebb gasztronómiai alakja, Magyar Elek – ismertebb nevén az Ínyesmester – lenyűgöző ünnepi ételsorokat állított össze. A korabeli újságok karácsonykor rendre közölték ezeket a menüket, nemcsak receptként, hanem hangulatos, irodalmi ihletésű olvasmányként is.

A karácsonyi menü, ami Babits Mihályt is elvarázsolta

Nem véletlen, hogy Babits Mihály is rajongott Magyar Elek szakácskönyvéért. A receptek mögött történetek, emlékek, és egy letűnt világ eleganciája bújt meg. A karácsonyi menü nem csupán ételek sora volt, hanem kultúra, ízlés, társadalmi kifejezésforma.

Szenteste az Ínyesmester szerint

1932. december 24. – Szenteste menü:

  • Borleves pirított zsemlekockával vagy halászlé
  • Rántott hal vagy roston sült harcsa
  • Majonézes zeller- és burgonyasaláta
  • Wellington bélszín madeiramártással
  • Mákos metélt vagy bobajka
  • Aprósütemények, gyümölcstál
  • Narancs- vagy ananászbólé

Az ételsor bátor, mégis harmonikus. A bobajka például ma is különleges desszertnek számítana, de a madeiramártásos bélszín is megdobogtatja a gasztronómia szerelmeseinek szívét.

Karácsony napja – pazar ízek, okos ritmus

1932. december 25. – Karácsony ebéd:

  • Pulykaaprólék-leves csigatésztával
  • Hideg vaddisznófej
  • Töltött káposzta karmonádlival
  • Gesztenyével töltött pulyka
  • Vörösboros mandulás szilva
  • Endívia saláta, karfiol bécsi módra
  • Pörköltmandula-torta
  • Coupe Jacques, sajtos fánk, vegyes gyümölcs

A fogások közül kiemelkedik a vörösborban eltett mandulás szilva – egy olyan különlegesség, amit ma is bátran tálalhatnánk. A menü frissességre, egyensúlyra és változatosságra törekedett – már egy évszázaddal ezelőtt is.

Karácsony másnapja – ünnep a javából

1932. december 26.:

  • Gombakrémleves
  • Fogas á la Mornay
  • Szalonnával sült őzgerinc
  • Mandarinbomba

A mandarinbomba egy látványos, fagyasztott édesség volt, amit frissen facsart mandarinléből, tojássárgájából és tejszínből készítettek. Igazi gasztronómiai kuriózum!

Karácsony vidéken sem volt unalmas

A Komáromi Lapok 1931-es menüje visszafogottabb, mégis meglepően változatos:

December 24.:

  • Borleves kaláccsal
  • Szegedi harcsaszelet
  • Töltött ponty vajban sült burgonyával
  • Mákos nudli, diós-mákos patkó

December 25.:

  • Húsleves
  • Pulykaaprólék
  • Töltött pulyka
  • Ecetes szilva, gesztenyetorta, őszibarackbefőtt

December 26.:

  • Libaaprólék-leves
  • Rizses aprólék
  • Erdélyi rakott káposzta
  • Gesztenyepüré, meggybefőtt

Maradékból is lehet varázsolni – tanuljunk a régiektől

A Reggeli Hírlap 1930-as karácsonyi menüje már a maradékok újrahasznosítására is gondolt. A menü végén egyszerűen ez állt: „mindenféle hús- és süteménymaradék az ünnepekről”. Ez a hozzáállás ma is követendő: gazdálkodjunk jól, ne pazaroljunk, és alkossunk újat a meglévőkből!

Ünnep, amely egyszerre fényűző és fenntartható

A két világháború közötti menük nem csupán nosztalgikus utazásra hívnak, hanem fontos üzenetet is hordoznak. A régi karácsonyi asztalokon egyszerre volt jelen a kreativitás, a mértéktartás és a hagyománytisztelet. Ezek az ételsorok ma is inspirációként szolgálhatnak: lehetünk elegánsak, ízlésesek, mégis okosan tervezők – akár egy szelet vörösboros mandulás szilva mellett.