Fotó: T. Szántó György/Demokrata (archív)
Hirdetés

– A hazai ellenzéki médiumok nagyon lelkesen számoltak be arról, hogy a hétfői, fehér házi találkozóhoz igazodva négy szenátor levélben fordult az amerikai elnökhöz, amelyben a politikusok a magyar demokrácia állapotát illetik erős kritikával.

– Valóban, a balliberális médiumok egy része szenzációként tálalja, hogy két republikánus és két demokrata törvényhozó is aggodalmának adott hangot, élesen kritizálják Magyarországot és annak kormányát. A politikusok kiáltványáról messziről érezhető ugyanakkor az elfogultság, például kezdésnek az American Enterprise Institute nevű kutatóintézet Dalibor Rohac nevű munkatársának munkásságát idézik hivatkozási alapként, aki, talán nem meglepő módon, több írásában kiáll Soros György mint „amerikai-magyar befektető-filantróp” mellett és méltatja a spekuláns érdemeit.

– Az említett levél aláírói James E. Risch, Marco Rubio, illetve Robert Menendez és Jeanne Shaheen. Utóbbi kettő onnan is ismert lehet, hogy tavaly januárban mások mellett azt szorgalmazták: Washington ismét tiltson ki magyar köztisztviselőket az USA-ból.

– Tény, Menendez és Shaheen nem először kritizálja hazánkat. Persze rövid utánajárás után felsejlik a támadások fő eredője: Menendez minimálisan 680 ezer dollár, tehát közel 200 millió forint, Shaheen pedig cirka 525 ezer dollár, vagyis közel 151 millió forint támogatásban részesülhetett Soroshoz köthető szervezetektől. Bob Menendeznél ugyanakkor emellett feltétlenül meg kell említenünk az elmúlt évek legnagyobb szenátusi korrupciós botrányát. Az esetről még a K-Monitor is beszámolt 2015-ben, megjegyezve, hogy Amerikában utoljára hét éve emeltek vádat hivatalban lévő szenátor ellen.  

– Mi volt az ügy lényege?

– Sajtóinformációk szerint a New Jersey-i szenátor, a külügyi bizottság rangidős demokrata tagja összejátszhatott egy floridai szemészorvossal, amelynek következtében 14 vádpontot, köztük hét rendbeli vesztegetést és hamis nyilatkozattételt terjesztett elő az ügyészség. Menendez az eljárásban elismerte például, hogy több alkalommal is átrepült az orvos magángépén a Dominikai Köztársaságba és ezekért „nem mindig fizetett rendesen”. Ebben az ügyben ugyan három év után felmentették, ugyanakkor a több szenátusi etikai vizsgálat egyikében többek között figyelmezetésben részesítették szabályszegésért.

– Ez a demokrata vonal, de mi a helyzet a republikánusokkal?

– A valóság az, hogy mindkét politikusnak, a bukott elnökjelölt Marco Rubiónak és James E. Rischnek is van takargatnivalója. Előbbi a The Washington Examiner nevű lap szerint közvetett módon, Soros szervezetek munkatársain keresztül az előzőekhez képest potom összeget, közel 3000 dollár támogatást fogadhatott el, ami csupán abból a szempontból aggályos a konzervatív lap szerint is, hogy Soros az amerikai jobboldal esküdt ellenségének számít. Jim Risch, Idaho állam szenátora pedig a demokraták által kezdeményezett, a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság szerint korábban illegális adományozással kapcsolatos gyanúba keveredhetett.

– A fentiek ön szerint gyengíthetik a demokráciáért és a jogállamiságért aggódó szenátorok megkeresésének a súlyát?

– Ez kicsit olyan, mintha adóügyekben a vonatkozó amerikai hatóság az egyébként adócsalásért elítélt Al Caponéra hivatkozva bírálná hazánkat. Lehet, csak a kívánt eredmény szempontjából nem tűnik túlzottan hiteles választásnak.