Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az elkövetőknek a gyűlölködő internetes hozzászólások közzétételét róják fel a hatóságok. A kérdéses tartalmak közé tartozik például a bűncselekmény elkövetésére irányuló nyilvános uszítás, a hivatali személyek sérelmére elkövetett becsületsértés, antiszemita gyűlöletbeszéd és az idegenellenes bejegyzések.

2016 júniusa óta a német rendőrség évente egyszer országos akciót szervez az internetes gyűlölködés elleni küzdelem részeként, az idei immár a negyedik alkalom volt. A csütörtöki műveletekben az összesen 16 közül 13 németországi tartomány rendőri egységei vettek részt, köztük a bajorországi, berlini, brandenburgi, brémai, hesseni, alsó-szászországi és türingiai rendőrség is.

Az akció azt is szolgálja, hogy erősödjék a polgárok érzékenysége a közösségi portálokon jelentkező szélsőjobboldali megnyilvánulásokra. A BKA arra buzdítja a lakosságot, hogy ha ilyen jellegű tartalmat találnak, jelentsék őket, ugyanis több német tartományban a helyi hatóságok külön internetes portált hoztak létre, amelyen keresztül névtelen feljelentést is lehet tenni.

A dpa hírügynökség tudósítása hozzáteszi, hogy Walter Lübckének, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusának az erőszakos halálát követően a közösségi médiában kárörvendő megnyilvánulások is megjelentek. Felix Klein, a német kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős biztosa ennek kapcsán hangsúlyozta: az internetes gyűlöletbeszéd ellen európai szabályozásra van szükség.

Walter Lübckével, a magas beosztású tartományi államigazgatási tisztségviselővel közvetlen közelről leadott fejlövés végzett a németországi Hessenben. A 65 éves férfit múlt vasárnapra virradóra holtan találták családi háza kertjében. Kézi lőfegyverrel, közvetlen közelről leadott fejlövés oltotta ki az életét. A fegyvert nem találták meg, az elhunyt nem hagyott hátra búcsúlevelet. Valószínűleg szándékos bűncselekmény történt, gyanúsított és lehetséges indíték egyelőre nincs. Ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást, az eset feltárására nyomozócsoportot állítottak fel, amelyben húszan dolgoznak.