Hirdetés

– Önt frissen választották meg EP-képviselőnek. Az imént említette, hogy nem túl jók az eddigi tapasztalatai, mert AfD-s politikusként úgy érzi, frakciójukat levegőnek nézik az Európai Parlamentben.

– Nemcsak az AfD-t, az egész ID-frakciót (Identitás és Demokrácia) megpróbálják nem létezőnek tekinteni az úgynevezett demokratikus pártok, anti­demokratikusnak kiáltva ki minket.

– Csakhogy önök demokratikus választáson nyertek, 11 képviselőt juttattak be az Európai Parlamentbe.

– Ez nem nagyon érdekli a kartellbe tömörült pártokat. Mi outsiderek vagyunk.

– Ezt hogy érti?

– Az Európai Parlament eljárási szabályzata szerint a 14 alelnökből kettőt a mi frakciónknak kellett volna adnia, ezzel szemben egyszerűen leszavazták a jelöltjeinket. Nem vették figyelembe a csökkenő arányosság elvét, és még kevésbé a demokrácia játékszabályait.

– Kik az ID-frakció tagjai?

– A legnagyobb az olasz Lega 28 képviselővel, ezt követi a francia Nemzeti Tömörülés (RN) 22-vel. A német nyelvterületről az AfD-nek 11, az Osztrák Szabadságpártnak 3 képviselője van. A frakció elnöke Marco Zanni (Lega), helyettesei Jörg Meuthen az AfD és Nicolas Bay az RN részéről.

– Hány fős a frakció?

– Összesen 73. Az ID az Európai Parlament ötödik legnagyobb frakciója.

– Az európai állam- és kormányfők megállapodtak, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölik az Európai Bizottság élére Jean-Claude Juncker utódjaként. Mi a véleménye erről?

– A probléma 2014-ben kezdődött, azzal, hogy létrehozták a csúcsjelölti rendszert. Ez nem volt egyéb, mint a jogállamiság semmibevétele, ugyanis a jelölés joga az Európai Bizottság vezető posztjára az állam- és kormányfőket illeti meg, nem pedig az egyes frakciókat. A csúcsjelölti rendszer bevezetésével 2014 óta becsapták a választókat.

– Ez most megbukott. Ezt már a két korábbi csúcsjelölt is beismerte. Az Európai Tanács megnevezte saját jelöltjét, Ursula von der Leyen személyében. Megszavazzák?

– Ursula von der Leyen jelenleg védelmi miniszter. Eddigi tevékenységéről sajnos nem tudok mást mondani, mint azt, hogy a német hadseregből gyermeknapközit csinált. Egy szivárványszínű játszóteret. De majd meglátjuk.

– Vagyis?

– Ha ugyanúgy tönkreteszi az Európai Bizottságot, mint ahogy a német hadsereget lezüllesztette, akkor ilyen értelemben nekünk akár meg is felelhet az új jelölt.