Fotó: Hír TV (képernyőfotó, archív)
Hirdetés

A felmérés szerint Tarlós Istvánnal, a Fidesz-KDNP jelöltével a megkérdezettek 53 százaléka szimpatizál. A budapesti választók a főpolgármestert integratív politikai karakternek tartják, aki ezáltal nemcsak a jobboldali érzelmű szavazók körében népszerű – állapították meg.

Forrás: Századvég Alapítvány

Hozzátették, a választók értékelik az eredményes városvezetést is: a budapestiek 57 százaléka elégedett a főpolgármester munkájával, és csak 42 százalékuk vélekedik róla negatívan.

Karácsony Gergelyről, az ellenzéki főpolgármester-jelöltjéről csak a választók 41 százaléka vélekedik pozitívan, 52 százalékuk negatívan nyilatkozott. Ez az alapítvány szerint részben Karácsony Gergely eredménytelen polgármesteri tevékenysége miatt, részben pedig amiatt van, hogy a jelölt főszereplője volt a „belharcokkal tarkított” főpolgármesteri-előválasztásoknak, és ez tovább rombolta tekintélyét.

Ismertették, Puzsér Róbert a jobb-, és a baloldali szavazók körében is népszerűtlen: a válaszadók 73 százaléka elutasítja őt, és csupán 18 százalékuk támogatja.

Berki Krisztiánról a budapestiek 84 százaléka negatív véleménnyel van, és mindössze 3 százalékuk szimpatizál vele. A Századvég szerint a két jelölt lakossági megítélése azt mutatja, hogy a televíziós személyiségként szerzett viszonylagos népszerűség nem konvertálható politikai tőkévé, és a választók nem díjazzák a politikai tapasztalatok hiányát sem.

A kutatásból az is kiderült, hogy az ellenzéki szavazók tekintélyes része nem tartja reálisnak, hogy valamelyik ellenzéki jelölt győz október 13-án. A megkérdezettek háromnegyede, 71 százaléka Tarlós István győzelmére számít, Karácsony Gergely győzelmét 20 százalék, Puzsér Róbertét 2 százalék, Berki Krisztiánét 1 százalék tartja valószínűnek.

E kilátástalanság jelentős mértékben demoralizálhatja az ellenzéki választókat, így feltehető, hogy egy részük az otthonmaradást fogja választani az őszi voksoláson – vélekedett az alapítvány.

Kitértek arra is, hogy Tarlós Istvánt a megkérdezettek 60 százaléka, Zugló polgármesterét 15 százaléka tartja erős kezű vezetőnek. A főpolgármester esetében 51 százalék véli úgy, hogy alkalmas a főpolgármesteri pozíció betöltésére, Karácsony Gergely esetében viszont csak 33 százalék. Utóbbit a válaszadók 54 százaléka tapasztalatlan és bizonytalan politikusnak tartja, míg Tarlós István esetében ez az arány mindössze 5 százalék. Ezen felül a megkérdezettek 55 százaléka szerint Karácsony közel áll Gyurcsány Ferenchez, míg a főpolgármesterről csupán 1 százalékuk feltételezi ezt – közölték.

Hozzáfűzték, a válaszadók döntő többsége látja, hogy az ellenzéki oldalon a volt miniszterelnök diktál, amitől a zuglói polgármester sem tudja függetleníteni magát.

Egy most vasárnapi önkormányzati választáson Tarlós István a szavazatok 49 százalékát, Karácsony Gergely 36 százalékát kapná. Puzsér Róbertre a budapesti választópolgárok 7 százaléka, Berki Krisztiánra 1 százaléka szavazna. A bizonytalanok és rejtőzködők aránya 7 százalék – olvasható a közleményben.