Fotó: MTI/Sóki Tamás
Péterffy Attila
Hirdetés

Az új polgármester javaslatára a 2019. október végén megalakuló baloldali többségű közgyűlés egyik első intézkedésével megszüntette a 2013 óta működő Pécsi Értéktár Bizottságot. Ennek a bizottságnak az volt a funkciója, hogy összegyűjtse, rendszerezze és védelem alá helyezze Pécs különböző természeti és kulturális értékeit. Sok tényező mellett a bizottságnak köszönhetően vált hungarikummá a Zsolnay Porcelán és kapott különleges védelmet számos műemlék Pécs épített örökségei közül.

Bár a Fidesz képviselői javasolták, hogy ha már maga a bizottság megszűnik, akkor az értéktárral kapcsolatos feladatokat csatolják hozzá a Kulturális Bizottsághoz és ennek szellemében az Pécsi Kulturális és Értéktár Bizottság néven működjön a továbbiakban, de a testületi többség ezt vita és indoklás nélkül elutasította. 

A döntést először a baloldali városvezetéssel szimpatizáló sajtó is megkérdőjelezte, így végül Horváth Tamásnak (művésznevén P. Horváth Tamás – a P. azt jelenti, Petőfi…), a kulturális bizottság elnökének kellett kényszeredett magyarázkodásba kezdenie, miszerint ettől függetlenül számukra is fontosak a pécsi értékek.

Novemberben aztán az új városvezetés első intézkedései között küldte el Pécs legrégebb óta működő kiadói alapítványát, a Pro Pannónia Kiadót abból a belvárosi ingatlanból, amit a kiadó haszonkölcsönbe kapott korábban az önkormányzattól. A lépésre talán azért volt szükség, mivel Péterffy Attila, aki egy sor városházi dolgozót és cégvezetőt lecserélt már, egyszerűen nem bízik a köztisztviselők többségében, ezért szeretné távol tartani a városi képviselőcsoportokat – elsősorban a Fideszt – a Városházától… Ebből a célból éppen abba a szomszédos Perczel utcai épületbe száműzné a frakciókat, ahol a Pro Pannónia Kiadó is székel, az sem jelent akadályt számára, hogy ezért egy pécsi értékként nyilvántartott kiadót kell egyik napról a másikra kiköltöztetnie. (Péterffy a közgyűlésen azzal indokolta döntését, hogy növelni szeretné a hivatali dolgozók létszámát, ezért kell a frakcióirodáknak távozniuk az épületből.)

P. Horváth Tamás a testületi ülésen először azzal érvelt, hogy a Pro Pannónia még örül is az ingatlancserének, de miután ez nyilvánvalóan nem felelt meg a valóságnak, a kiadó megkímélése érdekében a Fidesz-frakció arra kérte Péterffy Attilát, hogy tekintettel a Pro Pannónia helyzetére, adjanak haladékot a költözésre március végéig. A baloldali-liberális testületi többség azonban elvetette ezt a lehetőséget.

A polgármesterrel szimpatizáló pécsi médiában meg is indult rögtön a szerecsenmosdatás. Babos Attila, a Szabad Pécs főszerkesztője vitriolos publicisztikában ugrott neki a Pécsi Értéktárnak, melyet „zabhegyező gittegyletnek” nevezett, majd a hungarikumok listáját „önámításnak” és „hazugságnak” titulálta. Az újságíró szerint a pécsi értékek védelmére „elfecsérelt minden perc az ún. városatyák és csatolt részeik legrosszabb hasznosulásai”. A szélsőséges kirohanásairól ismert újságíró szavai látszólag nem váltottak ki különösebb megbotránkozást a pécsi városházán, Péterffy Attila tudomásunk szerint nem tiltakozott a tükéket megszégyenítő publicista írása ellen. 

Nem Babos egyébként az első, aki liberálisként a pécsi értékeken gúnyoldóik. Ágoston Andrea, a Párbeszéd pécsi politikusa, aki Péterffyvel és P. Horváth Tamással hármasban alakította meg a pécsi közgyűlés Párbeszéd-frakcióját, még a kampány során közölt kegyeletsértő montázst Facebook-oldalán a pécsi értékké nyilvánított első világháborús sírkertről, amely a hazáért hősi halált halt pécsi katonák emlékét őrzi. Péterffy akkor letagadta, hogy született volna ilyen bejegyzés, s nem volt hajlandó elhatárolódni Ágoston Andrea megnyilvánulástól.