Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Hirdetés

„Ha Washington valóban segíteni akar Iránnak az új típusú koronavírus elleni harcban, el kell törölnie az ellene hozott szankciókat” – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök hétfőn. Leszögezte: Teheránnak nincs szándékában elfogadni az Egyesült Államok által ajánlott humanitárius segélyt.

„Az amerikai vezetők hazudnak … Ha segíteni akarnának, csupán a szankciókat kéne eltörölniük… Akkor vissza tudnánk szorítani a járványt” – mondta Róháni az iráni állami televízóban hétfőn elhangzott beszédében. Vasárnap Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője azt mondta, elképzelhető, hogy az amerikaiak által felajánlott gyógyszer csupán tovább terjeszti a vírust.

Iránban a hatóságok 23 049 fertőzöttről tájékoztattak hétfőn, az új típusú koronavírusba eddig már 1812-en haltak bele.

Hétfőn a dél-koreai külügyminisztériumban közölték, vizsgálják az Iránnak nyújtandó humanitárius segítség lehetőségét. Róháni a minap több mint hárommillió tesztet kért az ázsiai országtól Mun Dzse In dél-koreai elnökhöz címzett levelében. A minisztériumban bejelentették azt is, hogy Dél-Korea két repülőgépet szeretne küldeni az Olaszországban rekedt dél-koreai állampolgáraiért.