Egyre többen szegik meg az intézkedéseket

Egyre többen szegik meg a koronavírus elleni védekezés keretében hozott intézkedéseket.

Gepostet von Magyarország Kormánya am Dienstag, 24. März 2020
Hirdetés

Lakatos Tibor hozzátette: 4207-en vannak hatósági házi karanténban. Esetükben már 177 szabálytalanságot állapítottak meg. 24 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 130 emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek.

Kiemelte: a hatósági intézkedéseket azért hozták, mert a fertőzésnek kitettek – akik például külföldön jártak – hordozók lehetnek. Ők más embereket is megfertőzhetnek, esetleg olyanokat is, akiknél ez halállal járhat – hangsúlyozta.

Közölte azt is, hogy egyre több csaló próbál hasznot húzni a járványból. Rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés miatt is többször kellett intézkedni a rendőröknek – ismertette Lakatos Tibor.

Folyamatos az új eszközök beszerzése

Hajnalban befejeződött azoknak a védőeszközöknek a kiszállítása, amelyeket a kórházak intenzív osztályain dolgozóknak szántak – közölte Lakatos Tibor ezredes.

Hozzátéve: kedd reggel újabb hárommillió maszk, százezer teszt és 86 lélegeztetőgép érkezett repülőn Kínából.

Hangsúlyozta: az eszközök utánpótlása, új eszközök beszerzése folyamatos, a jelenlegi készletek és a tervezett beszerzések biztosítják a megfelelő mennyiségű védőeszközt az egészségügyi dolgozóknak és azoknak, akik közvetlen érintkezésbe kerülhetnek fertőzöttekkel.

Arra a kérdésre, kik kapják a legutóbb érkezett hárommillió maszkot, elmondta: a legfontosabb most az egészségügyi dolgozók egészségének védelme, ezért először őket látják el védőeszközzel, majd azokat a rendőröket, katasztrófavédelmiseket és katonákat, akik például járványügyi hatósági ellenőrzéseket végeznek vagy a határátkelőhelyeket ellenőrzik. Harmadsorban pedig azok kapják ezeket a maszkokat, akiknek fontos a részvételük a védekezésben.

Országos tisztifőorvos: bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet

Az új koronavírussal bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet, a kórokozó az országban mindenhol jelen van – hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: keddre 187-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és az elhunytak száma kilencre nőtt. A legutóbbi áldozat egy fiatalabb nő, aki számos krónikus megbetegedésben szenvedett, köztük szív- és keringési betegségekkel és több más anyagcsere-betegséggel küzdött.

Az otthonmaradás fontosságát hangsúlyozva a tisztifőorvos arra figyelmeztetett, hogy többen lehetnek azok, akiknek szervezetében jelen van a vírus, mint ahányan tüneteket mutatnak.

Bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet

Az új koronavírussal bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet, a kórokozó az országban mindenhol jelen van.

Gepostet von Magyarország Kormánya am Dienstag, 24. März 2020

Külön egységeket alakítanak ki az akut légúti betegeknek az alapellátásban

A háziorvosi alapellátásban külön ellátó egységeket alakítanak ki az akut légúti megbetegedésekben szenvedőknek – jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette, hogy a minden más panasszal a háziorvoshoz fordulók részére pedig egy másik egységet hoznak létre, így őket fizikailag is elkülönítik a légúti megbetegedésben szenvedőktől.

Az új típusú ellátási formát a tervek szerint egy héten belül bevezetik – közölte a tisztifőorvos, aki az intézkedés okaként orvosok és a betegek, valamint a betegek egymás közötti kontaktusának csökkentését jelölte meg.

Tanácsok szülőknek és várandós anyáknak

Müller Cecília elmondta azt is, hogy a várandósság nem jelent külön kockázati tényezőt a mostani járványban. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a terhesség önmagában is megváltoztatja a szervezet védekezőképességét, az immunrendszer működését, tehát fogékonyabbá teheti a kismamát a fertőzésekkel szemben, így a koronavírus-fertőzéssel szemben is. Őket is arra kérte, lehetőleg ne menjenek közösségbe és tartsák be a személyes higiénés szabályokat, gyakran és kellő ideig mossanak kezet.

A kisgyermekek esetében ajánlott a játékokat többször fertőtleníteni bármilyen klórtartalmú tisztítószerrel, és szintén ajánlott a lakás rendszeres szellőztetése is.

A szakember közölte: minden kórház felkészült a betegek fogadására, fokozzák kapacitásukat, így háromszorosára fog nőni az intenzív ellátóhelyek száma.

A teljes sajtótájékoztató

Gepostet von Magyarország Kormánya am Dienstag, 24. März 2020