Hirdetés

A Balaton mellett igencsak meg kell küzdeni a gasztronómiai köztudatba való bekerülésért, ha eg6y étterem nem part menti településen van, esetleg a rendkívül jól marketingelt és egyben minőséget is nyújtó Köveskálon. Példa erre a Pántlika porta, az azonos nevű pincészet étterme is, melyről nem sokat lehet hallani-olvasni, holott teljesítménye arra predesztinálná.

Ugyanez igaz a borokra is, amelyek sokkal ismertebbek ugyan az étteremnél, de messze jobbak, mint amennyire híresek. Főleg mióta a borász végzettségű új birtokigazgató, Ferencz Zoltán Gábor felel értük. Megkóstoltunk tucatnyit, a kiválótól a katartikusig terjedő intervallumban, és a gyerekeket is levette a lábáról a pincészet mustja: az első kör limonádé-szörpje után rendre azt kértek szódával. 

A beltér hangulatos, hűs, de mi inkább kint ültünk a csodás lugasban. A kiszolgálás udvarias, szakszerű, az árak ugyan nem alacsonyak, de értékarányosak. Ettünk kiváló hideg málnalevest, házias, intenzív ízű húslevest, pazarul feltálalt, ízre-állagra-hőmérsékletre egyaránt kifogástalan velős csontot, tanyasi csirkemellet kreatív és bátor körettel (grillezett sárgadinnye és padlizsán, hirtelen megfonnyasztott erdei gyümölcsök és izgalmas salátalevelek), parmentier-t kacsacombból (a séf újítása egy francia klasszikus átírásával), pirított kecskesajtot kiválóan elkészített céklával és körtével, valamint könnyed, remek tejfelmártással és gyümölcsökkel körített túrógombócot. Pazar élmény volt a Pántlika Porta, egyike a legjobbaknak az északi parton.

Korábban írtuk