Haditervre van szükség // We need a plan!

Haditervre van szükség // We need a plan!

Gepostet von Orbán Viktor am Donnerstag, 10. September 2020
Hirdetés

A kormányfő hangsúlyozta, a kabinetnek van egy haditerve a járvány második hulláma elleni védekezésre, amely elsősorban a nemzeti konzultáció eredményeire és különböző szakértők jelzéseire épül.

Hangsúlyozta, a kormány éppen azon szigorú korlátozások ellenkezőjére készül, mint amelyek a járvány első hullámában voltak tapasztalhatók, miközben természetesen meg akarja védeni az idősek életét. „A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon és álljon meg az ország, a cél az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt mondta, a teljes magyar lakosság jól vizsgázott a járvány első hullámában, amikor is erős fegyelmezettség, összetartás, felelősség és kölcsönös segítségnyújtás volt tapasztalható az emberek részéről. „Mondhatom, hogy nemzeti együttműködés volt” – tette hozzá.

Kiemelte, a járvány első és második hulláma számos ponton különbözik, közös pont ugyanakkor, hogy elsősorban az időseket fenyegeti a vírus, ezért rájuk továbbra is kiemelten vigyázni kell, az idősotthonok most is veszélyeztetett helynek számítanak.

A kormányfő ezért arra kérte a főpolgármestert, hogy „politikai célú levélírások” helyett inkább „kellő komolysággal” végezze a feladatát a hozzá tartozó intézményekben, így például a kamaraerdei idősek otthonában is. „Ne kísérletezzünk, ez nem olyan, mint egy biciklisáv felfestése, ami vagy sikerül, vagy nem” – mondta.

Hangsúlyozta, a kormány a következő hetekben egymás után hozza majd a járványügyi intézkedéseket és a jelentősebb gazdasági növekedést célzó intézkedéseket. Az operatív törzs szombaton kora reggel, a gazdasági kabinet pedig szombat délelőtt tart ülést – közölte a miniszterelnök, emlékeztetve arra, hogy pénteken a V4-es országok vezetőivel találkozik egy járványügyi koordináció kiépítése ügyében.

Korábban írtuk

Orbán Viktor aláhúzta, általános korlátozásra nem kell számítani az oktatásban, a járvány megjelenésekor pedig nem zárják be azonnal az érintett intézményeket, hanem próbálják izolálni a fertőzötteket. Az iskola bezárására csak akkor kerülhet sor, ha egy osztály elszigetelése sem segít, de ez akkor is csak úgy történhet meg, hogy közben gondoskodnak a nem fertőzött gyermekek megőrzéséről, hogy a szülők közben folytathassák megszokott életüket.

Megerősítette, a kormány az idősek védelme érdekében lezárta az idősotthonokat és a kórházakat, a látogatási tilalomnak pedig akár rendőri erővel is érvényt kell szerezni.

A miniszterelnök kitért arra, szükség esetén szélesíteni kell majd a maszkhasználatot, az iskolákba való belépésnél ellenőrizni kell a testhőmérsékletet, az influenza elleni oltást pedig mindenki ingyenesen kaphatja. Jelezte, rövid időn belül szeretné elérni, hogy hatósági árassá váljanak a koronavírus-tesztek.

Orbán Viktor kiemelte, a következő napokban gyakorlati lépésekre is lebontják a kormány haditervét, amellyel munkahelyteremtést, béremelést, beruházásokat szeretne elérni.

„Ismét visszamegyek ilyen Facebook-huszárnak, és majd gyakrabban jelentkezem a Facebookon egy-egy döntést ismertetve és elmagyarázva” – fogalmazott.

Emlékeztetett, a kormány annyi munkahelyet akar létrehozni, amennyit a vírus megszüntetett, a kabinet intézkedései hatására pedig már ma többen dolgoznak, mint januárban.

Közölte, a kabinet lépéseinek köszönhetően idén minden korábbinál jobban teljesített a belföldi turizmus, a nagyrészt külföldiekre épülő budapesti idegenforgalom azonban „beszakadt”. Emiatt a fővárosnak 50-60 milliárd forintot fel kellene használnia abból a több mint 100 milliárd forintos megtakarításból, amit az előző főpolgármester, Tarlós István halmozott fel – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint a „brüsszeli bürokraták” láthatóan idegesen reagáltak arra, hogy Magyarország részben lezárta a határait, de szerinte ők majd ismét át fogják venni a magyar szabályokat, „ahogy az lenni szokott”.

Elmondta, abban bízik, hogy az összeurópai bajban létre tudnak hozni egy közép-európai biztonságos szigetet, amelyen belül a mozgás és a közös élet lehetősége biztosított a szlovákokkal, csehekkel és lengyelekkel.

A kötelező maszk használatot komolyan kell venni, szükség esetén majd szélesíteni kell

A kötelező maszk használatot komolyan kell venni, szükség esetén majd szélesíteni kell.Az iskolába történő belépéskor elrendeltük a kötelező hőmérséklet-ellenőrzést, és utasítást adtam az egészségügyi miniszternek, hogy az influenza elleni oltást minden önként jelentkezőnek ingyenesen kell biztosítani, és kiadtam azt az utasítást is, hogy rövid időn belül kérek egy szabályozást, hogy hatósági árassá tudjuk tenni a teszteket – mondta Orbán Viktor.

Gepostet von Fidesz am Freitag, 11. September 2020

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy csütörtök este éppen a konyhában volt, amikor felhívta Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, akivel hosszabban beszéltek a járványügyi védekezésről, az elnökválasztásról és még számos amerikai-magyar együttműködési kérdésről.

Elmondta, az amerikai elnök kifejezetten szoros, majdnem baráti viszonyt ápol a kelet-európai országok vezetőivel, mert amit ő képvisel, az jó Közép-Európának.

„Ugyanígy vagyunk a német kancellárral is” – mondta Orbán Viktor, aki megemlítette azt is, szurkol Donald Trump újraválasztásának.

A kormányfő megjegyezte, ha most nem lenne járvány, akkor a kínai-európai együttműködés lenne a politika egyik „slágertémája”, hiszen a világ átalakulóban van, az „Egyesült Államok már nem egyedül ül a trónján”, hanem bonyolultabb geopolitikai helyzet alakult ki, amelyben Európa sem szeretne beszorulni az USA és Kína közé.