Kálmán Olga, a DK elnökségi tagja pénteki online sajtótájékoztatóján egy birtokukba jutott levélre hivatkozott, amelyet az eseményen be is mutattak, de az író és a szervezeti egység nevét kitakarták.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva cáfolta, hogy lenne olyan „levél”, amelyben arra kérnék az orvosokat, hogy többször is használják az FFP2 maszkokat. Müller Cecília elmondta, a kórházparancsnokoktól rendszeres jelentést kapnak az egyéni védőeszközök mennyiségéről. Jelenleg minden intézménynek kétheti tartaléka van ezekből.

Hirdetés

Kálmán Olga a szövegből azt a részt idézte, amelyben annak szerzője megjegyzi, hogy tapasztalataik szerint a sebészi maszk fegyelmezett használata sem védi meg a kórházi dolgozókat a fertőzéstől, ezért kéri az FFP2-es maszkok hordását.

Utóbbiból azonban továbbra sincsen elegendő, ezért a vezető azt is kérte, hogy aki nem vesz magának, az ne dobja el az intézménytől kapott maszkot, hanem cserélgesse, mert két nap „pihentetés” után újra használhatja – mondta a politikus.

Felhívta a figyelmet, hogy ezek a maszkok még egy napig sem nyújtanak védelmet, legfeljebb négy órán keresztül.

Korábban írtuk

A DK írásbeli kérdést intéz Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, és azonnali magyarázatot vár arra a kormánytól, hogy miért nincs még mindig elegendő védőfelszerelés a kórházakban – közölte Kálmán Olga.