Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által vasárnap közzétett adatok alapján az elmúlt napon 4768 új esettel 261 034-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 85 újabb halálos áldozattal 4972-re. Eddig 113 507-en gyógyultak meg, viszont 142 555 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

Hirdetés

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter vasárnapi tájékoztatóján elmondta, hogy a kórházi ágyak leterheltsége a fővárosban, Kijevben, továbbá Donyeck, Odessza, Harkiv és Szumi megyékben vált kritikussá. Jelenleg 19 404 beteg szorul kórházi ápolásra az országban. A két legfertőzöttebb területen, a fővárosban, Kijevben több mint ötszáz új esettel csaknem elérte a 27,5 ezret, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében pedig csaknem hatszázzal a 24,5 ezret az igazolt betegek száma.

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap válságstábértekezletet tartott, amelyen egyebek mellett az a döntés született, hogy nyissanak meg nagy létesítményeket Kijevben, Odesszában és Mariupolban Covid-betegek fogadására, amint megtelnek az első és a második hullámban megnyitott kórházak – hozta nyilvánosságra Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke a Facebookon. Közölte, hogy ez a fővárosban várhatóan a sportcsarnok lesz, de egyelőre erre a lépésre Kijevben még nincs szükség.

A tanácskozáson döntöttek arról is, hogy a felsőoktatási intézményekben áttérnek a távoktatásra, a többi iskolában pedig előre hozzák az őszi szünet kezdését a jövő hétre, legkésőbb október 15-re.

Korábban írtuk

Szerhij Skarlet oktatási miniszter korábban azt mondta, hogy tárcája nem fog egyetlen régiót sem kényszeríteni a távoktatásra való áttérésre, ezt csupán javasolni fogja, különösen a járvány által leginkább sújtott térségeknek, és erről hétfőn szándékozik tájékoztatni levélben az önkormányzatokat.