Hirdetés

Mint ismeretes, két típusú tesztet szoktak használni a koronavírus kimutatására: az egyik a PCR, ez a vírus örökítőanyagát mutatja ki a garatból vagy az orrból vett mintából, ez a megbízhatóbb, hivatalosan is ezt fogadják el. A másik az ellenanyag- vagy szerológiai teszt, ez az immunrendszer reakciójából következtet arra, hogy van-e, volt-e a vírus a szervezetben. Ez részben azért megbízhatatlan, mert van belőle sok, rossz minőségű termék is, részben pedig mert csak akkor mutatható ki vele a betegség, ha a szervezet már termelt ellenanyagot, vagyis a negatív eredmény nem jelenti feltétlenül azt, hogy az illető éppen akkor nem koronavírusos.

– A PCR-teszt általában kétlépcsős eljárás, az első lépcső a minta előkészítése, amelynek során kivonják belőle a vírus örökítőanyagát. Ez egy hosszadalmasabb folyamat, és szakértelmet igényel. A második lépcső pedig maga a mérés. Mi az első lépcsőt rövidítettük le öt percre – mondja dr. Bérces Attila, az Omixon Biocomputing Kft. vezérigazgatója.

Az AzureSeq-200 CE nevet kapott reagens lényege, hogy az alkalmazása révén nem kell kivonni az RNS-t, hanem közvetlenül a levett mintából is elvégezhető a kimutatás, vagyis kihagyható az első lépcső. Mindössze öt percig kell 95 fokon melegíteni az anyagot. Ezt a módszert már alkalmazzák más vírusokat kimutató tesztekben, de eddig hiába próbálták a koronavírushoz is felhasználni. A magyar molekuláris diagnosztikai cégnek sikerült kifejleszteni az eljárást, együttműködve a SeqOnce Biosciences nevű kali­for­niai céggel. Egy harmadik vállalatnál, az Egyesült Államokban zajlik a gyártás, kapacitásuk havonta 1,2 millió teszt. Ez tulajdonképpen a reagens az első lépcső kiváltására, tehát az átlagember nem tudja megvenni egy gyógyszertárban vagy akárhol, hanem a laboratóriumok fogják alkalmazni. A cég kizárólagos forgalmazási jogokat kapott egész Európában, a Közel-Keleten, illetve Afrikában.

Dr. Bérces Attila

Az eljárással négy helyett két óra alatt lehet elvégezni a PCR-tesztet egy laboratóriumban, a működését a Semmelweis Egyetemen ellenőrizték. Elsőként hazánkban, majd Németországban vált hozzáférhetővé, a Semmelweis is használni fogja. Az ára nem drágább, mint a hagyományos teszteléshez szükséges rea­gensekéi, viszont kevesebb szakértelmet és munkaórát igényel, tehát a laboratóriumok megtakaríthatnak az alkalmazásával. Ez azt jelenti, hogy a laboratóriumok kapacitása megnő, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a duplájára, de akár háromszorosára is. Ezen végső soron a magyar állampolgárok nyernek.

Korábban írtuk

Mint említettük, a módszer egyéb vírusteszteknél is alkalmazható, így a cég azon dolgozik most, hogy kombinált teszteket dobjon piacra, vagyis tünetek esetén egyszerre influenzára és koronavírusra is tesztelhetők lesznek a betegek. Működésüket nemsokára ellenőrzik, így influenzaszezonra várhatóan le is tudják gyártani őket.

– Ha kétórányira rövidül le a PCR-teszt, akkor idővel elképzelhető az a futurisztikusnak tűnő megoldás, hogy ha szükség van rá, például egy repülőút előtt, akár a helyszínen is lehessen tesztelni?

– Az elvi lehetőség megvan rá, de a gyakorlatban nehéz lenne kivitelezni – magyarázza Bérczes Attila. – A teszthez akkor is laboratóriumra van szükség, és van már példa kamionba épített laborra, de egyelőre a koronavírus PCR-tesztelésére ilyet még nem épített senki, a minőségbiztosítás megoldása egyelőre kérdéses lenne. De nem teljesen lehetetlen.