„Bárki intelligensnek érezheti magát egy idióta mellett.”
(Daniel Keyes)

Hirdetés
Fotó: shutterstock.com/vectorfusionart

Vannak ugye a bulvárlapok. Aztán vannak a politikai lapok. Mi több, a sokszínű médiapalettán akár még politikai-bulvár lapot is találhat az, akinek erre van igénye. S ha azt hinnénk, hogy a gazdasági lapok mellett nem találkozhatunk gazdasági-bulvár újságokkal, nagyobbat nem is tévedhetnénk! 

***

Van az úgy, hogy az igazán fontos hírek elsőre nem rengetik meg a társadalmat. Ilyen volt a HVG 2020. október 31-én, 19 óra 59 perckor a gazdasági rovatban napvilágot látott cikke is, ezzel a címmel:

„Valószerűtlen számsort húztak ki az ötös lottón”

A cikk így folytatódik:

„A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:

3 (három)

62 (hatvankettő)

71 (hetvenegy)

77 (hetvenhét)

78 (hetvennyolc)

Joker: 905876

5 találatos szelvény nem volt”

***

„Valószerűtlen számsor”, ízlelgettem magamban a neoliberálisan gazdaságorientált HVG varázslatos kifejezését. S miközben ízlelgettem, próbáltam rájönni a jelentésére, ami – lévén, hogy az ezotériát ostobaságnak tartom – igencsak nehezemre esett.

Gyötrődésemben nem segített az sem, hogy a cikk, amint már fentebb is írtam, a „Gazdaság” rovatban jelent meg. Hogy még pontosabb legyek, egy gazdasági lap gazdasági rovatában. 

3, 62, 71, 77, 78. Vajon mi a csuda ebben a valószerűtlen? Eddigi tudásom szerint annak a valószínűsége, hogy ezt az öt számot húzták ki, pontosan annyi volt, mintha mondjuk az 1, 2, 3, 4, 5 lett volna a telitalálatos számsorrend. Ami persze, köszönhetően a Valami Amerika című filmnek, a lehető legkevesebb hozamot adja. A főhős ugyanis úgy gazdagszik meg, hogy ezeket a számokat játssza meg a lottón. A film sikere után ez a kombináció az egyik leggyakoribbá vált a magyar lottózók körében. Majdnem annyira gyakorivá, mint az évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő 1, 10, 81, 90, azaz a számsor négy csücske, s középről vagy a 45, vagy a 46 melléjük párosítva.

***

Aztán elkezdtem gondolkodni. Amolyan számmisztikai módon. S minden megvilágosodott.

3: Ez egyértelműen a Szentháromságot jelképezi. Nem hiába a legkisebb szerencsés prímszám. És ami a legjobban tetszik benne, hogy szigorúan nem palindrom szám. Elképesztő!

62: Na, ez meg egy olyan összetett páros szám, ami egyben félprím is. Ráadásul a periódusos rendszer 62. eleme a szamárium, amiből következik az irgalmas szamaritánus története, aki segített a rászorulónak. Pont mint a lottóötös annak, aki megnyeri. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a 62-es villamos Rákospalota, MÁV-telep és a Népszínház utca között közlekedik, a dolog tényleg kezd kísértetiessé válni.

71: Ezt már magam sem hiszem el! A 71 a legnagyobb szuperszinguláris prím, valamint a legnagyobb szám, ami előfordul egy sporadikus egyszerű csoport prímtényezőjeként. És ez még mind semmi! Hiszen a periódusos rendszer 71. eleme a Lutécium! Lutécia latinul Párizst jelent. Párizs pedig megér egy misét. Mégis mennyi volt ennek a valószínűsége?

77: Most kezdtem beleborzongani! A számmisztikában a 77 az egyik mesterszám, jelentése: kreatív gondolkodás. S van még tovább is! Ugyanis a 77 a 78-cal Ruth–Aaron-párt alkot, tehát prímtényezőik összege megegyezik! Na, ezen a ponton kezdtem azt érezni, hogy írás közben valami láthatatlan erő figyel engem és irányítja kezeimet a klaviatúrán.

78: Tessék! Itt a 77 Ruth–Aaron-párja! Ráadásul egyből egy Erdős–Woods-szám is, amit már ki sem merek fejteni. Na, erre mondja valaki, hogy vakszerencse! Borzongatóan hideg szellő érintését éreztem a tarkómon, de megfordulni nem mertem.

***

Szóval valóban én vagyok az a tipikusan beképzelt idióta, aki eddig azt hitte, hogy ezen a bizonyos héten 1 a 43 949 268-hoz esélyem volt megnyerni az ötös lottót. Mert nagyon nem! Hiszen itt volt ez a mágikus valószerűtlen számsor, amiből Zaphod Beeblebrox valószerűtlenségi hajtóművel üzemelő űrhajója legalább tizenhárom galaxisnyi távot tudna átszelni egyetlen tankolással. 

Egy biztos: nagyon megijedtem. Ez szinte már fekete mágia…

Innentől annak az esélye, hogy tovább lottózom, igen nagy. Viszont, hogy HVG-t olvassak, az teljesen valószerűtlen. 

Korábban írtuk