Gurmai Zita (MSZP) indokoltnak nevezte a maszkviselés kötelezővé tételét a járványhelyzetben és a mulasztás miatti szigorú szankciókat, de jelezte, nemrég azzal kereste meg őt egy kereskedelmi érdekképviselet, hogy sok munkáltató annyira aggódik a büntetés miatt, hogy még egy ivás idejére sem engedik a maszk levételét a dolgozóknak, például a pénztárosoknak. Partner-e a kormány olyan jogszabály-módosításban, amely alapján a kereskedelemben dolgozók kétóránként tíz perc maszkmentes szünetet tarthatnának? – kérdezte.

Hirdetés

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta: az alaptörvény fontos rendelkezése, hogy a jogszabályokat a józan ésszel összhangban kell értelmezni. Az emberiesség minimumának nevezte, hogy ha valaki inni szeretne, akkor fél- vagy egyóránként, de legalább kétóránként megtehesse. A kormány minden olyan szabályozásban partner, amely e problémára megoldást biztosít – közölte.

A maszkviselés könnyítése.

Gurmai Zita: A maszkviselés könnyítése.Össze lehet egyeztetni a hatékony járvány elleni védekezést és az emberséget! Erről beszéltem ma a Parlamentben, amikor azt kértem: hozzunk jogszabályt arról, hogy a kereskedelmi dolgozók 2 óránként 10 perc maszkmentes szünetet tarthassanak – természetesen a védekezési szabályok maximális betartásával! Most ugyanis sok üzletben annyira félnek a büntetéstől, hogy a dolgozók még annyi időre sem húzhatják le a maszkot, hogy igyanak! Ez pedig azt jelenti, hogy egy hat órára beosztott pénztárosnak egy korty víz nélkül kell végig dolgoznia a műszakját, hiszen munkaközi szünet csak 6 óránál hosszabb munkaidő esetén jár. Azt kértem: védekezzünk, de ne felejtsünk el emberek lenni! Hallgassátok meg a Fidesz válaszát…

Posted by MSZP on Monday, November 9, 2020
Korábban írtuk