Ollongren, aki a jelenlegi ügyvivői kormány belügyminisztere, a balliberális 66-os Demokraták (D66) politikusa, karanténba kényszerült. A kormány tagjait az eset után tesztelték, Mark Rutte hivatalban lévő miniszterelnök nem fertőződött meg a koronavírussal. Egyelőre kérdéses, mikor folytatódhatnak az új kormány kialakítására irányuló tárgyalások.

Hirdetés

A múlt héten véget ért hollandiai választások nyertese, a Mark Rutte vezette liberális-konzervatív VVD alakíthat immár negyedszer is kormányt. A holland parlament alsóházának 150 székéből a VDD 34 helyhez jutott. A másodikként befutó balliberális D66 24 mandátumot nyert. A parlamenti többség kialakításához 76 hely szükséges, így Rutténak vélhetően legalább két párttal kell szövetségre lépnie.

Az elemzők szerint a harmadik párt valószínűleg Keresztény Demokrata Tömörülés lesz, amely a 15 mandátumot szerzett. Rutte nem zárta ki a koalícióra lépés lehetőségét sem a radikális jobboldali Helyes Válasz 21 (JA 21) párttal, akiknek három képviselő széket sikerült megszerezniük, sem a szigorú protestáns elveket valló Keresztény Unióval, akik öt mandátummal kerültek be a holland törvényhozásba.

A főbb pártok mindegyike határozottan kizárta a koalíció lehetőségét a harmadik legtöbb mandátumot szerző, radikális, bevándorlásellenes Szabadságpárttal.

Korábban írtuk