Az embercsempészet elleni akcióterv megerősítésével kapcsolatban Ylva Johannson belügyekért felelős uniós biztos elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint az illegális migránsok mintegy 95 százaléka emberkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetek segítségével jutott el az EU-ba.

Hirdetés

A kezdeményezés keretében a bizottság a Fehéroroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodás részleges felfüggesztését szorgalmazza, amely főként az Aljakszandr Lukasenka vezette kormányzat hivatalnokait érintené.

Margarítisz Szkínász, a brüsszeli testület európai értékekért felelős biztosa hangsúlyozta: „azok, akik Európa egységét akarják megbontani, csalódottak lesznek. Külső határaink közös felelősségünk, és a fehérorosz rezsim legújabb taktikái – konkrétan az állam által szponzorált embercsempészet – közös választ igényelnek.”

A javaslat egyben reagál arra is, hogy az állami szereplők a szabályozatlan migrációt eszközként használják. Az illegális bevándorlók munkáltatóival szembeni szankciókról szóló kezdeményezés uniós jogi keretet javasol a szabálytalan foglalkoztatás megelőzéséhez. Johansson azt mondta, hogy brüsszeli adatok szerint az európai munkapiac 17 százalékát az ilyenfajta munkaerő alkalmazása teszi ki, ami amellett, hogy nem biztosítja a migránsok szociális jogait és kizsákmányoláshoz vezet, jelentősen ösztönzi az illegális bevándorlást.

Az Európai Bizottság nyomatékosan felkérte az uniós tagállamokat az új migrációs csomag elfogadásra, mert „a paktum javaslatai nagymértékben segíthetnek a tagállamoknak megoldást találni a jelenleg felmerülő számos problémára”.

A legfrissebb adatok megerősítik, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly csökkent az illegális bevándorlók száma, azonban ez a visszaesés átmeneti volt. A törvénytelen határátlépések száma idén újra növekedett, különösen a Földközi-tenger középső és nyugati térségéből, illetve a keleti határok felől (Fehéroroszországból) érkező illegális migránsok esetében.

Az EU azzal vádolja Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rezsimje szállít szándékosan migránsokat az uniós határokhoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedések miatt, melyből anyagi nyereségre is szert tesz.

Korábban írtuk