Hirdetés

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) napirend előtti felszólalásában azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban „a szélsőjobboldali Frankenstein-frakció” leendő tagjaival tanácskozott hétvégén.

Úgy fogalmazott: ezek a pártok nulla érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek, rasszisták, idegengyűlölők és magyarellenesek. Nem tisztelik a nőket, a romákat, a zsidókat, a melegeket, és a magyarokat sem, „mindenkit gyűlölnek, aki nem úgy néz ki, mint ők, és akik nem ugyanazt gondolják, mint ők” – értékelt a képviselő, hozzátéve: a Párbeszéd szerint olyan európai pártokkal kell szövetséget kötni, akik előreviszik Európát, és nem a „20. század sötét időszakába”.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában – kiemelve, hogy a kérdés nem kormányzati hatáskört érint – azt mondta: Varsóban olyan politikai erők találkoztak, amelyek a bevándorlás helyett a családokat helyezik a középpontba. Hangsúlyozta: a kormány mindenkori politikáját a magyar érdekből vezeti le.

Az államtitkár kitért a 2004. december 5-i népszavazásra, amikor a baloldal magyarok ellen kampányolt, valamint megjegyezte: ha a Párbeszéd politikusa a szélsőségek ellen szeretne fellépni, először szövetségesei között kopogtasson. Ugyanis a Jobbikban még mindig van olyan aktív politikus, aki a parlamentben akarta összeírni a zsidókat – idézte fel.

Korábban írtuk